uMove ­– Korkeakoululiikunnan tunneilla hikoillaan ja fiilistellään

Jyväskylän korkeakoululiikunta on julkaissut syksyn ohjelmansa ja on valmiina ottamaan vastaan uudet ja vanhat liikkujat 10.9. alkaen. Tunneilla voi treenata kovalla sykkeellä tavoitteellisesti, mutta myös huolehtia omasta hyvinvoinnistaan lempeämmin, vaikka joogaamalla tai luontoretkillä.

Uudenlaiseen lukutaitoon – LUKILOKI kouluttaa 1500 opettajaa

Luku- ja kirjoitustaidon merkitys korostuu kaikessa oppimisessa ja opiskelussa. Valitettavasti suomalaisten koululaisten lukuinto kuitenkin hiipuu kouluvuosien edetessä. Tämä käy ilmi Alkuportaat-seurantatutkimuksessa esiopetuksesta perusopetuksen loppuun. Myös oppilaiden väliset erot ovat kasvaneet. Lisäksi Alkuportaat ja PISA osoittavat, että heikkojen lukijoiden joukossa on paljon poikia.

Uudella nanoaktuaattorilla tutkitaan biomolekyylejä

Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen tutkijat ovat yhdessä BioNavis Oy:n kanssa kehittäneet uudenlaisen nanoaktuaattorin, jolla voidaan ohjata biomolekyylien muotoa sähkökentän avulla ja samalla tutkia niiden muodonmuutosta kultananohiukkasten optisten ominaisuuksien kautta.

PISA pintaa syvemmältä -teos valottaa PISA-tulosten taustoja

PISA-tutkimuksen julkistaminen nostaa joka kerta vilkkaan keskustelun oppimistuloksista, koulutuspolitiikasta ja niiden suunnasta. Uutuusteos antaa lisätietoa tulosten taustalla olevista tekijöistä. Tämä teos on ensimmäinen suomenkielinen vertaisarvioitu ja tieteellisen kustantajan julkaisema PISA-raportti.

Mediataitoinen sivistyskunta -seminaari
12.09.2018 klo 12.3016.00

Palvelut, työ, vuorovaikutus ja vaikuttaminen tapahtuvat yhä useammin median välityksellä. On pidettävä huoli siitä, että kuntalaisilla on mahdollisuus sekä saada että arvioida tietoa, osallistua ja vaikuttaa. Ilman mediataitoja syrjään jäämisen riski on todellinen.

Väitös: 4.10.2018 Luonnonaineet askeleen lähemmäksi lääkekaappia (Siitonen)
04.10.2018 klo 12.0015.00

Luonnonaineilla on useita erilaisia biologisia vaikutuksia: kahvin kofeiini piristää, unikoiden morfiini lievittää kipua ja kärpässienten muskariini on hermostoon vaikuttava myrkky. Jotta näitä tai muita luonnonaineita voidaan soveltaa lääkeaineina, on luonnonaineita pystyttävä valmistamaan laboratoriossa.

Yleisöluento: Teknologia, informaatio ja vaikuttaminen - mikä on muuttunut?
28.09.2018 klo 18.0019.00

Mistä informaatiovaikuttamisessa oikeastaan on kysymys? Miksi meidän kaikkien pitäisi olla siitä kiinnostuneita? Miten Suomi ja suomalaiset voivat suojautua haitalliselta informaatiovaikuttamiselta? Tällä luennolla pohditaan vastauksia näihin kysymyksiin. Luento on suomenkielinen ja se sopii kaikille teemasta kiinnostuneille.

Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän kansallinen yhteistyö vahvistuu

Perjantaina 24.8. Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen, maakuntajohtaja Tapani Mattila, tutkimusprofessori Jukka-Pekka Mecklin sekä dosentti Päivi Fadjukoff tapasivat Helsingissä sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtoa ja sopivat Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän kansallisen yhteistyön vahvistamisesta.

Näkyvyyttä nanolle, 9.–10.10.2018

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskus järjestää vuosittain kansainvälisen Nanoscience Days konferenssin Jyväskylässä välittääkseen uusinta tietoa nanotieteen ja nanoteknologian viimeisimmistä saavutuksista maailmalle. Nanotiedepäivät järjestetään 9.–10.10.2018 Jyväskylässä.