13.08.2018
Yliopiston uutiset

Lohkoketjuteknologia osaksi älykkäitä sähköverkkoja

Business Finland on myöntänyt rahoituksen, joka mahdollistaa 100 000 euron tutkimushankkeen Jyväskylän yliopiston lohkoketjuteknologian tutkimusryhmälle. Tutkimuksessa selvitetään lohkoketjuteknologian soveltamista sähköverkon hallinnassa ja sähkönjakelussa.

Tutkimuksen toteuttaa Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan professori Pekka Neittaanmäen ja työelämäprofessori Veikko Haran lohkoketjututkimusryhmä.

Kyseessä on Business Finlandin Co-creation rahoitus, joka on tarkoitettu erityisesti radikaalien innovaatioiden kehittämiseen ja uuden yhteistyön luomiseen. Projektin tavoitteena on löytää uusia ratkaisuja sähköntuotannon ja -jakelun turvaamiseen, sekä älykkäiden sähköverkkojen rakentamiseen lohkoketjuteknologiaa hyödyntäen.

- Jyväskylän yliopiston lohkoketjuteknologian tutkimusryhmä on tutkinut ja selvittänyt olemassa olevien lohkoketjutekniikoiden soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin. Tutkimusryhmä on rakentanut eri lohkoketjutekniikoiden testaamiseen testiverkkoympäristöjä, joita tullaan hyödyntämään kyseisessä tutkimuksessa. Lohkoketjut ovat osa IT-tiedekunnan läpimurtoteknologioiden tutkimushanketta. Kokonaisuuteen kuuluvat lohkoketjujen lisäksi tekoäly, IoT, ja kvanttilaskenta, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja professori Pekka Neittaanmäki.

- Uusiutuvat energianlähteet ja sähköautot tulevat vaatimaan suuria muutoksia sähköverkkoihin. Sähköverkkoihin tulee entistä enemmän älykkyyttä ja keskitetyistä ratkaisuista siirrytään hajautettuihin ratkaisuihin. Lohkoketjuissa on paljon potentiaalia tällekin alalle, toteaa tohtorikoulutettava Henri Heinonen.

Lisätietoja:
Professori Pekka Neittaanmäki,
pekka.neittaanmaki@jyu.fi,
puh. 040 550 7005

Tekniset lisätiedot lohkoketjuista:
Tohtorikoulutettava Henri Heinonen,
henri.t.heinonen@jyu.fi,
lohkoketjulaboratorion puh. 040 805 4245