Tutkimusuutiset
Yliopiston uutiset

Näkyvyyttä nanolle, 9.–10.10.2018

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskus järjestää vuosittain kansainvälisen Nanoscience Days konferenssin Jyväskylässä välittääkseen uusinta tietoa nanotieteen ja nanoteknologian viimeisimmistä saavutuksista maailmalle. Nanotiedepäivät järjestetään 9.–10.10.2018 Jyväskylässä.

Nanotiede tutkii nanometrin mittakaavan ilmiöitä ja rakenteita eli pieniä hiukkasia ja molekyylejä, mikä saattaa kuulostaa monimutkaiselta ja pelottavalta, vaikka todellisuudessa nanotiede näkyy jokaisen arjessa. Nanotiede on tulevaisuuden ala, jolla on jo nyt monia käytännönsovelluksia. Yksi kuuluisimmista nanopohjaisista keksinnöistä on nanosukset, joissa nanokokoiset hiukkaset tekevät pohjan epätasaiseksi ja takaavat sujuvan luiston. Nanotieteellä on valtavasti sovelluksia lukuisilla eri kentillä lääketieteestä teknologiaan. Lääketiede kehittää nanokokoisia täsmälääkkeitä eri sairauksien hoitoon, jolloin hoitoon tarvittava lääkemäärä on mahdollisimman pieni ja sen voi kohdentaa tarkemmin. Nano on myös mahdollistanut energian kulutuksen vähentämisen valaistuksessa sekä helpottanut siivoamista, sillä itsepuhdistuvat pinnat ovat nanoa.

JYU nanotieteen eturintamalla

Jyväskylän yliopiston poikkitieteellinen Nanotiedekeskus on biologian, fysiikan ja kemian tutkimuksen yhdistävä ainutlaatuinen tutkimuskeskus sekä Suomessa että maailmalla. Nanotiede on myös yksi Jyväskylän yliopiston kärkialoista ja sen tutkimus Jyväskylässä on aktiivista ja kansainvälisesti verkostoitunutta. Keskuksen uusimmissa hankkeissa on esimerkiksi parannettu rokotusten säilyvyyttä ja parhaillaan kehitetään uudenlaisia huippuherkkiä säteilynilmaisimia.

- Meidän vahvuutemme on poikkitieteellisyys ja avoimuus. Avoin ilmapiiri ja kahvipöytäkeskustelut ovat synnyttäneet meillä aivan uusia yhteistyöprojekteja. Yhteistyö synnyttää parhaiten uusia ideoita ja auttaa luomaan kanavia kansainvälisen yhteistyön kehittämiseen, kertoo bio- ja ympäristötieteiden laitoksen lehtori Varpu Marjomäki, joka on nanotiedepäivien yksi pääjärjestäjistä.

Nanotiedepäivät jo 14. kerran

Luonnontieteilijät ympäri maailmaa kokoontuvat Jyväskylään nanotiedepäiville. Nanotiedepäivien ohjelma koostuu alan arvostettujen asiantuntijoiden esityksistä ja mm. Nobel –voittajat Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart ja Stefan Hell ovat olleet puhumassa nanotiedepäivillä. Konferenssissa verkostoidutaan, vaihdetaan kuulumisia sekä tutustutaan alan uusimpaan kansainväliseen tutkimukseen. Yksi nanotiedepäivien tavoitteista on nostaa esiin nuorempia tutkijoita sekä jatko-opiskelijoita.

- Konferenssin yhteydessä järjestetty posterinäyttely mahdollistaa oman tutkimuksen esittelyn, mikä auttaa nuoria tutkijoita verkostoitumisessa sekä oman tutkimuksen esittelyssä, kertoo Marjomäki.

Lisätietoa:

  • Lehtori Varpu Marjomäki, varpu.s.marjomaki@jyu.fi, +358 40 563 4422
  • Tiedottaja Elina Leskinen, viestinta@jyu.fi, 050 581 8351
  • Verkkosivu: www.jyu.fi/nsdays