24.08.2018
Tutkimusuutiset
Yliopiston uutiset
Opiskelu-uutiset

Osallistu tutkimukseen erityyppisten voimaharjoituskuormitusten akuuteista vasteista ja palautumisesta!

Etsimme syksyllä 2018 käynnistyvään tutkimukseen 18-30 -vuotiaita terveitä miehiä, joilla on vähintään 3-4 vuotta harjoittelutaustaa joko 1) nopeusvoimaharjoittelusta (esim. hyppy- ja pikajuoksulajeissa) tai 2) lihasmassan kasvattamisesta kuntosaliharjoittelulla, sekä 3) miehiä joilla ei ole säännöllistä voimaharjoittelutaustaa.

Kaikki kolme koehenkilöryhmää toteuttavat kolme erityyppistä voimaharjoituskuormitusta, jotka ovat nopeusvoimakuormitus, maksimivoimakuormitus ja lihasmassavoimakuormitus. Kuormitukset toteutetaan noin 5-8 vuorokauden välein toisistaan ja tutkittavan tulee välttää fyysistä kuormitusta vähintään vuorokausi ennen kuormitusta sekä kaksi vuorokautta kuormituksen jälkeen, mutta muuten tutkittava voi jatkaa normaalia elämää ja liikuntaharrastuksiaan.

Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian tieteenalan professori Keijo Häkkisen johtamassa tutkimuksessa tehdään erilaisia voimantuottoon ja hermo-lihasjärjestelmän suorituskykyyn sekä kuormituksen aiheuttamaan väsymykseen ja hormonipitoisuuksiin liittyviä mittauksia ennen voimakuormitusta, niiden aikana ja kahden vuorokauden palautumisen aikana. Tutkimuksen mittaukset ja voimakuormitukset tapahtuvat tutkijaryhmän ja sen kouluttamien liikuntatieteellisen tiedekunnan liikuntabiologian opiskelijoiden valvonnassa. Tutkimuksesta saatavat tiedot tulevat ainoastaan tutkittavan ja tutkijaryhmän käyttöön ja tulokset julkaistaan tutkimusraporteissa siten, että yksittäistä tutkittavaa ei voida tunnistaa.

Tutkimukseen osallistuminen on sinulle ilmaista. Saat tutkimuksesta tietoa voimantuottokyvystäsi, hermolihasjärjestelmäsi toiminnasta, kuormituksen aiheuttamasta väsymyksestä ja hormonitasojen pitoisuuksista sekä palautumisestasi erityyppisten voimakuormituksien jälkeen.

Mittaukset tehdään Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laboratorioissa (Viveca, Hippos).

Tutkijaryhmän puolesta: professori Keijo Häkkinen Jyväskylän yliopisto

Lisätietoa tutkimuksesta antavat:

Kerro sähköpostissa nimesi, yhteystietosi, pituus, paino ja syntymäaika sekä kuvaa urheilu- tai liikuntaharrastustasi.