Väitös

15.10.2018 FM Yue Zhou-Kangas (Informaatioteknologian tiedekunta, tietotekniikka)

Aika:

15.10.2018 12:00 — 15:00


Sijainti: Mattilanniemi , Agora, Lea Pulkkisen sali
Tiedote: 15.10.2018: Kuinka tehdä hyviä päätöksiä, kun tulevaisuus on epävarma? (Zhou-Kangas)
FM Yue Zhou-Kangaksen tietotekniikan väitöskirjan "Interactive Methods for Multiobjective Robust Optimization" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Margaret Wiecek (Clemson University, USA) ja kustoksena professori Kaisa Miettinen (Jyväskylän yliopisto).  Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa ihmisten täytyy päätöksissään huomioida useita, jopa keskenään ristiriitaisia, näkökulmia. Lisäksi päätöksiä joudutaan tekemään tietämättä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Yue Zhou-Kankaan väitöstutkimuksessa kehitettiin menetelmiä miten ristiriitaisissa ja epävarmoissa tilanteissa voi tehdä hyviä päätöksiä.

”Esimerkiksi sijoittajat huomioivat tuottomahdollisuuksia ja erilaisia riskitekijöitä. Sijoituspäätöksiä on tehtävä, vaikka tulevista osakemarkkinoista ei ole tarkkaa tietoa. Tällöin päätöksiä tehdään epävarmuuden vallitessa”, kuvailee Zhou-Kangas.

Hyötyä yhtä lailla liiketoiminnassa kuin arkielämässä

Zhou-Kankaan tutkimus auttaa päätöksentekijää ymmärtämään eri näkökulmien tasapainon ja tuntemattoman tulevaisuuden vaikutukset. Lisäksi se tukee päätöksentekijää tekemään nykyhetkessä päätöksiä niin, että hän voi myös varautua tulevaisuuden vaikutuksiin.

Arkielämän esimerkki päätöksenteosta epävarmassa tilanteessa voisi olla auton osto. Auton ostaja haluaa mukavan auton kohtuuhintaan. Lisäksi hän voi arvostaa auton ympäristöystävällisyyttä, jotta voi suojella luontoa ja hyötyä alhaisemmista veroista. Toisaalta usein mukavat ja ympäristöystävälliset autot ovat kalliimpia. Edellisten lisäksi ostaja ei välttämättä tiedä miten verotuslinjaukset tulevat muuttumaan. Tällöin ostaja tarvitsee tukea ymmärtääkseen millaisia parhaat vaihtoehdot ovat ja esimerkiksi, miten tulevaisuuden veronkorotukset vaikuttavat niihin. Tämän ymmärryksen avulla hän voi löytää parhaan kompromissin, joka vastaa hänen mieltymyksiään.

Tutkimuksessa kehitetyt työkalut ja menetelmät auttavat esimerkin auton ostajaa huomioimaan kolme valittua näkökulmaa (hinta, mukavuus, ympäristöystävällisyys) ja samalla hän saa tietoa mahdollisten tulevien verolinjausten vaikutuksista. Näin auton ostaja löytää auton, joka on paras kompromissi tällä hetkellä ja jonka verot ovat hyväksyttäviä, vaikka verolinjaukset muuttuisivat tulevaisuudessa.

FM Yue Zhou-Kankaan väitöskirja ”Interactive Methods for Multiobjective Robust Optimization” tarkastetaan maanantaina 15.10.2018 klo 12 Lea Pulkkisen salissa Agorassa. Vastaväittäjä on professori Margaret Wiecek (Clemson University) and kustos professori Kaisa Miettinen (Jyväskylä yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Lisätietoja:

Yue Zhou-Kangas on valmistunut filosofian maisteriksi tietotekniikan alalta Jyväskylän yliopistosta informaatioteknologian tiedekunnasta. Vuodesta 2015 hän on työskennellyt tohtorikoulutettavana teollisen optimoinnin tutkimusryhmässä. Hänen tutkimuksellisia kiinnostuksen kohteitaan ovat monitavoiteoptimointi epävarmuuden vallitessa, päätöksenteon tuki, luonnon innoittamat menetelmät, datapohjainen optimointi ja ohjaava analytiikka.

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 16, Jyväskylä 2018, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39- 7549-4 (PDF). Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7549-4 (PDF).