28.09.2018
Yliopiston uutiset

Ennätysyleisö: Jyväskylän Tutkijoiden yössä vieraili yli 13 500 kävijää!

Tutkijoiden yötä vietettiin syyskuun viimeisenä perjantaina 28.9.2018 yhteensä 11 paikkakunnalla.

Tapahtumassa saatiin uusia tiede-elämyksiä, kokeiltiin itse tutkimuksen tekemistä sekä keskusteltiin innostuneiden tieteen tekijöiden kanssa. Mukana oli jälleen satoja tutkijoita ympäri Suomen.

Eniten vierailijoita tapahtumassa kävi Jyväskylän yliopistossa, jossa Tutkijoiden yön erilaiset aktiviteetit keräsivät yli 13 500 kävijää. Viime vuonna kävijöitä oli noin 12 000. Muun muassa Ruusupuiston virtuaalimaailmat, Rihlaperän tähtitorni ja fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratorio kiinnostivat yleisöä. Koko Suomessa tapahtuma sai liikkeelle yhteensä 27 000 henkeä.

Katso täältä kuvakooste Jyväskylän Tutkijoiden yöstä!

- Yhteistyö Valon kaupungin kanssa oli yksi tärkeä tekijä mahtavassa kävijämäärässä. Mattilanniemen ja Ylistönrinteen upeat valoteokset olivat lisähoukutin kampukselle tuloon, valtakunnallisen tapahtuman koordinaattori, yliopistotutkija Janne Pakarinen sanoo.

Ohjelman teemana olivat jäljet: tieteen jättämät jäljet yhteiskuntaan ja ihmisen jäljet maapallolla. Tänä vuonna vietettiin myös kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta sekä muisteltiin Suomen vuoden 1918 sisällissotaa.  Tieteeseen tutustuttiin esimerkiksi työpajojen, tiedeluentojen ja laboratoriovierailujen kautta.

- Tutkijoiden yön ohjelma oli monipuolisuudessaan ja laajuudessa ennennäkemätön. Tapahtuma onnistui herättämään uteliaisuutta nuorissa tutkijanaluissa ja tarjoili ahaa-elämyksiä myös perheen vanhemmille, Pakarinen kuvailee.

Tutkijoiden yö on vuodesta 2005 saakka järjestetty Euroopan laajuinen tiedetapahtuma, joka tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle. Viime vuonna Suomessa 14 paikkakunnalla järjestettyyn Tutkijoiden yöhön osallistui yli 24 000 kävijää.

Tänä syksynä Tutkijoiden yötä vietettiin Espoossa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kokkolassa, Kuopiossa, Oulussa, Sodankylässä, Tampereella ja Turussa. Monipuolisesta ohjelmasta vastasivat yhdeksän suomalaista yliopistoa, Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä Ranskan Instituutti.

Tapahtuman koordinaattori Janne Pakarinen Jyväskylän yliopisto janne.pakarinen@jyu.fi / 040 8054900

Viestintä Viestintäpäällikkö Liisa Harjula Jyväskylän yliopisto liisa.harjula@jyu.fi / 040 805 4403 www.tutkijoidenyo.fi

Tämä Tutkijoiden yö -projekti rahoitetaan Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie toimien alaisena sopimusnumerolla 817987.