Tutkimusuutiset
Yliopiston uutiset

Huippuherkkää sähkömagneettisen säteilyn ilmaisinta kehittävät tutkijat tapaavat Jyväskylässä

Suprajohtavuuden ja huippuherkkien ilmaisimien asiantuntijat kokoontuvat 25.-26.9.2018 Jyväskylässä, kun EU:n FET Open –rahoituksen saanut nelivuotinen tutkimushanke SUPERTED aloittaa toimintansa.

SUPERTED-tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää uudenlainen sähkömagneettisen säteilyn ilmaisin, joka ratkaisee nykyisiä ilmaisimia vaivaavan lämpenemisongelman. Uusi ilmaisin perustuu lämpösähköilmiöön ja sillä useita mahdollisia sovelluksia kuten kosmisen säteilyn mittaus, materiaalianalyysi, huipputarkka lämpökuvantaminen sekä biologisten näytteiden tutkimus.

Avauskokous järjestetään Jyväskylän yliopiston juhlasalissa Seminaarinmäellä tiistaina 25.9., ja se jatkuu Nanotiedekeskuksessa keskiviikkona 26.9. Jyväskyläläisten fyysikoiden lisäksi mukana on tutkijoita San Sebastianista Espanjasta, Pisasta Italiasta, sekä Grenoblesta Ranskasta.

Ensimmäinen suprajohtava lämpösähköinen ilmaisin

Lämpösähköisessä ilmaisimessa säteily lämmittää ilmaisimen elektroneja, minkä vaikutuksesta syntyy lämpötilaero kahden elektrodin välillä. Tämä lämpötilaero saa elektronit liikkeelle synnyttäen sähkövirtaa. Lämpösähköilmiö on matalissa lämpötiloissa yleensä hyvin heikko, mutta tutkimuskonsortiossa toimivien tutkijoiden viimeaikaisen tutkimuksen mukaan suprajohteita ja magneetteja sopivasti yhdistelemällä siitä saadaan erittäin voimakas. Tutkimushankkeen nimi SUPERTED tuleekin ilmaisimen englanninkielisestä termistä ”superconducting thermoelectric detector”.

- Jyväskylä on luonteva ensimmäinen kohtauspaikka, sillä Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella on paljon sekä kokeellista että teoreettista tietotaitoa suprajohtavista ilmaisimista ja nanoelektroniikasta, kertoo professori Tero Heikkilä, joka myös johtaa SUPERTED –hanketta.

SUPERTED-hanke sai vajaan kolmen miljoonan euron rahoituksen Euroopan komission radikaaleja tulevaisuuden teknologioita luotaavasta FET Open –hankkeesta. Ohjelma on hyvin kilpailtu, yleensä vain joka kahdeskymmenes hanke saa rahoituksen. SUPERTED onkin ensimmäinen Jyväskylän yliopiston koordinoima FET Open –hanke.

Lisätietoa:

  • Verkkosivu: superted-project.eu
  • Superted Twitterissä: @SupertedP
  • Sähköposti: superted@jyu.fi
  • Projektin johtaja Prof. Tero Heikkilä, +358 40 8054804
  • Projektin koordinaattori Heli Lehtivuori, +358 40 805 4517
  • Prof. Ilari Maasilta, +358 40 805 4098