Yliopiston uutiset

Professori Kari Rissasesta Tallinnan teknillisen yliopiston kunniatohtori

Tallinnan teknillinen yliopisto, TalTech, on myöntänyt Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen professori Kari Rissaselle kunniatohtorin (Doctor Honoris Causa) arvon. Tunnustus annettiin hänen merkittävästä panoksestaan pienten molekyylien röntgenkristallografian ja supramolekyylikemian tutkimuksen aloittamisessa sekä kyseisten tutkimusalojen edistämisestä TalTech’issä.

Jyväskylän yliopiston kemian laitos ja Tallinnan teknillisen yliopiston kemian ja biotekniikan laitos ovat tehneet tiivistä yhteistyötä vuosien ajan. Professori Kari Rissanen vihittiin Tallinnan teknillisen yliopiston kunniatohtoriksi maanantaina 17.9.2018 Tallinnassa TalTech’in 100-vuotisjuhlassa.

- Tämä on todella iso kunnianosoitus ja arvostan sitä suuresti. Vuosien varrella monet Tallinnan teknillisen yliopiston tutkijat ovat tulleet tutuksi ja heistä on tullut hyviä ystäviä. Olemme yhdessä saaneet paljon aikaan ja kehittäneet pienmolekyylikristallografiaa ja supramolekyylikemiaa yhdessä eteenpäin, kertoo Rissanen.

Supramolekyylikemian pioneeri

Kari Rissanen on työskennellyt orgaanisen kemian professorina Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella vuodesta 1995. Hän on tehnyt pitkäaikaisen uran supramolekyylikemian, nanokemian ja röntgenkristallografian tutkijana ja on alallaan yksi merkittävimmistä uranuurtajista Suomessa. Hänen kansainvälisesti arvostettu tutkimusryhmänsä on tehnyt useita kansainvälistä huomiota herättäneitä tieteellisiä läpimurtoja kuten kehittänyt uusia nanokokoisia molekyylisysteemejä ja itsejärjestyviä orgaanisia nanoreaktoreita. Uusia menetelmiä voidaan käyttää hyväksi nanoteknologiassa kehitettäessä esimerkiksi uusia nanomateriaaleja ja -elektroniikkaa.

Useita palkintoja ja tunnustuksia

Kansainvälisesti arvostettuja tunnustuksia ja palkintoja on myönnetty Rissaselle jo aikaisemmin. Marraskuussa 2017 hänelle myönnettiin arvostettu Alexander von Humboldt -säätiön tunnustuspalkinto merkittävistä ansioista koko tutkijanuran koko ajalta. Vuonna 2016 Suomen presidentti myönsi hänelle Suomen Leijonan komentajamerkin. Lisäksi hän on ollut Academia Europæan jäsen vuodesta 2008 asti ja saanut 2010 Tekesin organisoiman FinNano-ohjelman myöntämän Nanotech Finland Award-palkinnon ansioistaan nanotieteen ja nanoteknologian kehittäjänä Suomessa. Rissanen on toiminut myös kaksi kautta (vuodet 2008–2017) orgaanisen kemian akatemiaprofessorina.

Lisätietoja: