06.09.2018
Yliopiston uutiset

Professori Outi Fingerroos on Vuoden Tiedekongressivaikuttaja

Kongressihankinta on pitkäjänteistä valmistelua ja verkostoitumista vaativaa työtä. Kukaan ei ponnista kongressivaikuttajaksi yksin, vaan ympärille tarvitaan hyvä tekijätiimi ja taustatueksi toimivan palveluorganisaatio. Näin kiteyttää onnistumisen aakkoset Vuoden Tiedekongressivaikuttajaksi valittu professori Outi Fingerroos Jyväskylän yliopistosta.

Professori Outi Fingerroos palkittiin työstään, jolla hän on edistänyt kansainvälisten tieteellisten kongressien järjestämistä Suomessa. 5000 euron arvoisen palkinnon rahoittaa Suomen Messusäätiö. Palkinnonsaajan valitsi Tieteellisten Seurain Valtuuskunta.

Outi_Fingerroos2.jpg

Outi Fingerroos työskentelee etnologian ja antropologian oppiaineessa Jyväskylän yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Hän on ollut järjestämässä omiin tutkimusintresseihinsä liittyviä workshopeja, symposiumeja ja kongresseja vuodesta 2002, viimeisimpinä International Somali Studies Association -järjestön maailmankongressia The 12th SSIA Congress Revisiting Somali Identities – Addressing Gender, Generation and Belonging (2015) ja International Oral History Association -järjestön maailmankongressia XX IOHA Conference – Memory and Narration (2018).

– Tieteelliset symposiumit, workshopit ja suuret maailmankongressit ovat meille tieteentekijöille parempaa ja juhlavampaa särvintä leivän päällä. Osallistuminen tiedeyhteisön toimintaan on osa tutkijakoulutusta. Itse lähdin jo ennen väittelyäni mukaan aktiivisen Finnish Oral History Network FOHNin symposiumien tekijätiimiin. Se on tutustuttanut minut kansainväliseen oral history -liikkeeseen kuin omiin taskuihini. Samalla olen saanut eväät ja rohkeuden ryhtyä isompien kongressien järjestäjäksi, kertoo Outi Fingerroos.

– Ison kansainvälisen kongressin hakeminen ja organisointi vaatii pitkäjänteistä työtä, valmistelua ja verkostoitumista. Palkintona on kansainvälisessä valokeilassa paistattelu muutaman päivän ajan. Yksin konferenssivaikuttajaksi ei kukaan ponnista vaan ”chair” tarvitsee ympärilleen luotettavan kongressisihteerin, ennalta tutun tekijätiimin ja taustatuekseen toimivan palveluorganisaation. Kaikki nämä tahot käärivät hihansa hyvin varhaisessa vaiheessa. Jyväskylän yliopisto on ollut minulle kongressityöläisenä hyvä työpaikka, Fingerroos sanoo.

– Vuoden Tiedekongressivaikuttaja -palkinto annetaan henkilölle, joka on vaikuttanut myönteisesti Suomen rooliin kansainvälisessä tieteellisessä toiminnassa sekä hakenut ja tuonut kansainvälisiä järjestökongresseja Suomeen. Palkittava luo tieteenalalleen positiivista imagoa, edistää laajasti tieteenalansa kehittämistä ja osaa katsoa eteenpäin. Outi Fingerroos on juuri tällainen, perustelee Lea Ryynänen-Karjalainen.

Vuoden Tiedekongressivaikuttaja -palkinto jaettiin nyt kuudennen kerran. Palkinnon ovat aiemmin saaneet Tampereen teknillisen yliopiston elektroniikan ja tietoliikennetekniikan professori Jari Nurmi (2013), Åbo Akademin uskontotieteilijä ja maahanmuuttotutkija Tuomas Martikainen (2014), Helsingin yliopiston teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen (2015), Tampereen yliopiston kansainvälisen historian professori Marjaana Niemi (2016) ja Helsingin yliopiston terveyden biokemian yliopistonlehtori Pia Siljander (2017). Vuoden Tiedekongressivaikuttaja 2019 -palkinnon haku käynnistyy tammikuussa.

Tieteellisten seurain valtuuskuntaan kuuluu neljä tiedeakatemiaa ja 279 tieteenalakohtaista tieteellistä seuraa. Valtuuskunta vastaa tieteellisten kongressien valtionavustuksen jakamisesta (n. 800 000 euroa vuodessa).

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta palkintoja, stipendejä ja apurahoja. Palkinnoista tunnetuimpia ovat Vuoden Tiedekongressivaikuttaja -palkinto, Kaj Franck -muotoilupalkinto, Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto ja Vuoden nuori suunnittelija -palkinto. www.messusäätiö.fi, #messusäätiö

Palkinnonsaajan yhteystiedot:

Outi Fingerroos, 040 4818 455, oufinger@jyu.fi

Lisätietoja palkinnosta:

Messukeskus, kongressipäällikkö Paula Blomster, 040 456 6066, paula.blomster@messukeskus.com, www.messukeskus.com

Tieteellisten seurain valtuuskunta, toiminnanjohtaja Lea Ryynänen-Karjalainen, (09) 228 69 222

lea.ryynanen-karjalainen@tsv.fi, www.tsv.fi