05.09.2018
Yliopiston uutiset

Rehtori Keijo Hämäläinen JYU:n lukuvuoden avajaisissa: Tutkitun tiedon tarve suurempi kuin koskaan

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON LUKUVUODEN 2018-2019 AVAJAISET 5.9.2018. Rehtori Keijo Hämäläisen avajaispuhe.

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen korosti lukukauden avajaispuheessaan yliopiston roolia vaikuttavana sivistysyliopistona. Hänen mukaansa yliopistot ovat yhteiskuntaa pitkällä aikajänteellä kannatteleva voima. Ne toimivat yhteiskunnan haasteissa enemmänkin rokotteena kuin särkylääkkeenä.

- Yhteiskunnan tarve yliopistollisen tiedon hyödyntämiselle on suurempi kuin koskaan. Tutkijoidemme tehtävä on osallistua aktiivisesti julkiseen keskusteluun tutkittuun tietoon pohjautuen. Tarpeen mukaan myös kriittisesti, rohkeasti valtavirtaa vastaan, toimien vaihtoehtoisena yhteiskunnallisena keskustelunajaavaja. Tähän työhön liittyy myös tutkijan normaalia kansalaista suurempi eettinen vastuu. Luottamusta tieteeseen ja tiedeyhteisöön tulee vaalia huolella.

Hämäläisen mukaan yliopisto haluaa olla myös alueellisen kehittämisen kumppanina, esimerkiksi opetuksen kehittämisessä ja hyvinvointihankkeissa. Keski-Suomen alueen kehityksen kenties suurin haaste on Hämäläisen mielestä liikenteellinen saavutettavuus.

- Kansainvälistyminen ja kasvuyritysten sijoittuminen Keski-Suomeen vaatii nopeita ja sujuvia yhteyksiä pääkaupunkiseudulle ja sen lentoasemalle. Junayhteyksien parantaminen Tampereelle on hyvä askel, mutta ei riittävä. Oikoratayhteys Jämsästä Riihimäelle tulisi sisällyttää osana kansallista rataverkon kehittämiskokonaisuutta Helsingin keskusta–lentoasema–Tampere -hankkeen rinnalle.

- Tärkeää on myös joustava ja ekologinen liikkuminen kaupungin sisällä. Esitänkin rohkean tulevaisuusvision, joka tukisi hienolla tavalla myös Jyväskylän matkailua olemalla kaupungin maamerkki ja nähtävyyskohde. Mitäpä jos rakennettaisiin Jyväskylään Suomessa ainutlaatuinen, mutta maailmalla paljonkin nähty gondoli-hissirata, joka yhdistäisi Ylistönrinteen, Mattilanniemen, Seminaarinmäen, Hippoksen ja Harjun?


Puhe kokonaisuudessaan:

https://www.jyu.fi/fi/yliopisto/rehtorit/keijo-hamalainen/rehtorin-puheet

Lisätietoja:
rehtori Keijo Hämäläinen, puh. 040 6800 215, keijo.hamalainen@jyu.fi