26.09.2018
Yliopiston uutiset
Opiskelu-uutiset

Uusi kiihdytin fysiikan laitoksella

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella on vihitty käyttöön uusi kiihdytin. Tällä kertaa kiihdyttimellä ei kuitenkaan kiihdytetä hiukkasia, vaan oppimista.

Kiihdytin on fysiikan laitoksen säännöllisesti tarjoama vapaamuotoinen tilaisuus, jossa opiskelijat saavat tukea fysiikan harjoitustehtävien tekemiseen. Opiskelijat tekevät eri kurssien tehtäviä yksin tai ryhmässä opettajan avun ollen vieressä saatavilla ja antaen vinkkejä ongelmakohtiin. Samalla opiskelijat tutustuvat paremmin toisiinsa ja oppivat yhdessä työskentelyä. Myös opettajat tulevat laajemmin tutuksi kuin perinteisissä opetustapahtumissa. Kiihdytin on fyysikkojen vastine matematiikan ja tilastotieteen laitoksen Ratkomolle, joka on ollut toiminnassa syksystä 2016 alkaen. Aloite Ratkomon kopioimisesta fysiikan laitokselle tulikin ainejärjestö Ynnältä, eli suoraan opiskelijoilta.

- Kiihdytin on mielestäni hieno esimerkki siitä, miten opiskelijat voivat osallistua opetuksen kehittämiseen ja miten opetuksen hyvä käytänne saattaa löytyä yllättävän läheltä. Opetuksen kehittämisen ei aina tarvitse merkitä suurimittaisia toimenpiteitä, joskus strateginen päätös riittää, sanoo fysiikan laitoksen koulutuksesta vastaava varajohtaja Pekka Koskinen.

Avoimet oppimisympäristöt

Opetuksen monimuotoistuessa ja ryhmissä tapahtuvan toiminnan lisääntyessä muodollinen kontaktiopetus vähenee ja opiskelu vaatii enemmän jatkuvaa, epämuodollisempaa tukea. Tällä oppimisympäristöllä mahdollistetaan opiskelijoiden vapaus tehdä tehtäviään heille sopivalla tavalla.

- Opiskelijoiden työskentelyä on tuettu aiemminkin, mutta kiihdyttimellä omaehtoisen työskentelyn tärkeyttä päästään korostamaan opiskelijoille entisestään. Parhaimmillaan tuki voi johtaa positiivisiin muutoksiin opiskelukulttuurissa itsessään, kertoo Koskinen.

Kiihdyttimen avajaisia juhlittiin maanantaina 10.9.2018. Kiihdytin järjestetään fysiikan laitoksen toisen kerroksen aulassa maanantaisin ja torstaisin klo 14:00-17:00.