24.10.2018
Yliopiston uutiset

Fysiikka syöpää vastaan

Syöpähoidot kehittyvät jatkuvasti. Tarjolla on yhä tehokkaampia ja tarkemmin kohdennettuja hoitoja syöpää vastaan. Suomessa syövän hoitotulokset ovat kansainvälisesti vertailtuna korkealla tasolla.

Fysiikkaan ja fysiikan tutkimukseen perustuvilla hoito- ja kuvantamismuodoilla on tärkeä osa tässä kehityksessä. Fyysikot kehittävät jatkuvasti uusia ja entistä tehokkaampia menetelmiä syöpäsolujen tuhoamiseen säteilyn avulla. Tarkentuneet kuvantamismenetelmät puolestaan auttavat syövän varhaisessa toteamisessa, hoidon suunnittelussa ja hoitotoimenpiteiden vaikutusten seurannassa.

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella järjestetään perjantaina 26.10.2018 seminaari ”Physics against Cancer”, jossa joukko alan asiantuntijoita esittelee uusia fysiikkaan perustuvia syövän hoitomenetelmiä. Uusista hoitomuodoista esitellään mm. protonihoito ja neutroniboorihoito ja kuvantamismenetelmistä infrasäteilykuvantaminen ja jo laajasti käytössä oleva PET-kuvantaminen.

Seminaarin järjestää isobritannialaisen Institute of Physics –seuran Suomen osasto IOP Finland Chapter yhdessä Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen kanssa.