09.10.2018
Tutkimusuutiset
Yliopiston uutiset

Jyväskylän Nenäinniemen puhdistamon jäteveden mikromuovit tutkitaan

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella tutkitaan Jyväskylän Nenäinniemen jäteveden puhdistamon mikromuoveja. Pro gradu –työssä selvitetään, mitä mikromuoveille tapahtuu jäteveden puhdistuksessa.

Mikromuovit ovat alle viiden millimetrin kokoisia muovinpalasia. Niitä muodostuu muovituotteiden pirstoutuessa ja kuluessa, esimerkiksi vaatteista irtoamalla. Osa mikromuoveista on jo valmiiksi pienikokoista; esimerkiksi kosmetiikassa käytettävät muoviset mikrorakeet päätyvät lopulta viemäriin. Muovit ovat tyypillisesti huonosti biohajoavia, joten niiden mahdollinen kerääntyminen ympäristöön huolestuttaa kaupunkien asukkaita. Nyt Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella opiskeleva Kalle Ryymin selvittää puolivuotisessa tutkimushankkeessa pro gradu -työnään, kuinka Jyväskylän Nenäinniemen jäteveden puhdistamon eri osaprosessit käsittelevät mikromuoveja.

Taustatietoa tuoreesta väitöskirjasta

Tutkimuksen ohjaaja ja yhteistyökumppani tekniikan tohtori Julia Talvitie on aiemmin väitöstyössään selvittänyt puhdistamoprosessien poistavan jopa 99 % yli 20 mikrometrin kokoisista mikromuoveista.

- Puhdistamolta lähtevissä virroissa havaitaan kuitenkin edelleen mikromuoveja. Kehittämääni näytteenotto-ohjelmaa sovelletaan myös selvitettäessä Jyväskylän Nenäinniemen puhdistamon kykyä poistaa mikromuoveja, kertoo Julia Talvitie.

Kiekkosuodatin - muovinpyydystämisen viimeistelijä?

Nenäinniemen puhdistamo on Keski-Suomen suurin puhdistamo. Se käsittelee noin 160 000 asukkaan jätevedet sekä teollisuuden jätevesiä ja osan kaupungin sadevesikaivojen keräämästä vedestä. Perinteisillä menetelmillä puhdistettu jätevesi suodatetaan Nenäinniemen puhdistamolla lisäksi tiheän, 10 mikrometriä silmäkooltaan olevan, kiekkomaisen suodattimen läpi ennen veden pääsyä Päijänteeseen.

- Tämä on edistyksellinen toimenpide, jonka tehokkuus mikromuovien poistossa kiinnostaa laajasti. Kiekkosuodattimen lisäksi tässä työssä tutkitaan yksityiskohtaisesti puhdistamon lietteenkäsittelyn vaikutusta puhdistamolta lähteviin mikromuoveihin, kertoo pro gradu -työn tekijä Kalle Ryymin.

Tutkimuksen rahoittaa Jyväskylän Seudun puhdistamo Oy.