Yliopiston uutiset

Jyväskylän yliopisto nousi Best Global Universities -yliopistovertailun listalla

Jyväskylän yliopisto paransi viimevuotista sijoitustaan yhdysvaltalaisella Best Global Universities -rankinglistalla. Yliopisto sijoittuu vertailun maailmanlistalla sijalle 433 ja eurooppalaisten yliopistojen joukossa sijalle 195. Viime vuonna sijoitus oli 457. ja Euroopan sisäisessä vertailussa 210.

U.S. News & World Reportin julkaisema maailmanlaajuinen ranking mittaa muun muassa yliopistojen tutkimuksen tunnettuutta sekä julkaisujen ja viittausten määrää. Vertailu sisältää myös maa-, alue- ja alakohtaiset rankingit. Tänä vuonna vertailuun on koottu 1250 yliopistoa. Listalle pääsi nyt kaikkiaan kymmenen suomalaista yliopistoa.

Suomalaisyliopistojen joukossa Jyväskylän sijoitus pysyi kuudentena. Alakohtaisissa vertailuissa Jyväskylän yliopisto sijoittui sijalle 187 humanistisissa tieteissä. Muilla aloilla Jyväskylän yliopisto ansaitsi paikan matematiikan (190. sija), yhteiskuntakuntatieteiden ja terveystieteiden (256. sija), kemian (277. sija), fysiikan (287. sija) sekä ympäristötieteen (294. sija) listoilla.

Suomalaisista yliopistoista kärjessä ovat viime vuoden tapaan Helsingin yliopisto (92. sija) sekä Aalto-yliopisto (253.). Lisäksi rankingissa ovat mukana Turun yliopisto (310.), Itä-Suomen yliopisto (354.), Oulun yliopisto (399.), Tampereen yliopisto (457.), Tampereen teknillinen yliopisto (627.), Lappeenrannan teknillinen yliopisto (634.) sekä Åbo Akademi (861.).

Maailmanlistan kolme parasta yliopistoa ovat yhdysvaltalaiset Harvard, MIT ja Stanford. Euroopan listan kärjessä ovat brittiläiset Oxford, Cambridge ja Imperial College London.

Nyt viidettä kertaa kansainvälisen vertailun julkaissut U.S. News & World Report on laatinut yli 30 vuotta Yhdysvaltain kansallisia yliopistovertailuja.

Kehittämispäällikkö, korkeakoulupolitiikka Anna Grönlund, anna.gronlund@jyu.fi, puh. 050 313 0401 Tutkimuksen kehittämispäällikkö Timo Taskinen, puh. 0400 648 504, timo.taskinen@jyu.fi

Best Global Universities Rankings, https://www.usnews.com/education/best-global-universities/rankings