31.10.2018
Opiskelu-uutiset

Koehenkilöksi voimaharjoittelututkimukseen?

Etsimme koehenkilöitä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan voimaharjoittelututkimukseen, jossa tutkimme kolmen eri lihastyötavan vaikutuksia veren valkosolujen aineenvaihduntaan.

Lisäksi tutkimuksessa on tarkoitus selvittää näiden lihastyötapojen vaikutusta hermolihasjärjestelmän väsymiseen sekä lihasvaurioihin ja näiden yhteisvaikutuksessa toimiviin entsyymeihin ja sytokiineihin. Kuormitukset ja mittaukset suoritetaan 5.11.–21.12.2018 välisenä aikana ja kuormituskertoja tulee koehenkilöä kohden kolme, joiden lisäksi jokaista kuormituskertaa seuraavana päivänä otetaan vielä erilliset verinäytteet. Eri kuormituskertojen välillä on kaksi viikkoa. Kuormitusten suorittamiseen käytetään penkkipunnerruslaitetta, joka liikkuu ennalta määrättyä nopeutta siihen kohdistuvasta voimasta riippumatta.

Koehenkilöiltä edellytämme:

• Miessukupuolta
  • 18-35 vuoden ikää
  • Voimaharjoittelutaustaa (≥ 100 kg penkkipunnerrus tai 1,25 x kehonpaino)
  • Ei akuutteja sairauksia/lihas- tai nivelvaurioita, ei kroonisia sairauksia
  • Ei lääkityksiä (kroonisiin sairauksiin)
  • Ei tulehduskipulääkitystä (Burana ym.)
  • Ei tupakointia/nuuskaa
  • Pidättäytymistä harjoittelusta 2 vuorokautta ennen kuormitusta ja 1 vuorokausi sen jälkeen, jonka lisäksi tutkimusjakson aikana tulisi välttää rinta- ja ojentajalihasten kuormittamista.

Kuormitukset ja mittaukset suoritetaan Jyväskylän liikuntabiologian laboratoriossa (Viveca, Hippos). Tutkittavat saavat mielenkiintoista tietoa omasta kehonkoostumuksesta, maksimivoimatasoista sekä hermolihasjärjestelmän väsymisestä. Tämän lisäksi tutkittavat saavat mahdollisuuden suorittaa kolme erittäin kuormittavaa harjoitusta, joita ei normaaleissa kuntosaliolosuhteissa ole mahdollista toteuttaa.

Kiinnostuitko? Lisätietoa tutkimuksesta antavat:

Max Koski: max.j.koski@student.jyu.fi

Jere Borgenström: jere.n.borgenstrom@student.jyu.fi