10.10.2018
Yliopiston uutiset

Lii­kun­ta­bio­lo­gian tie­tee­na­la lii­kun­ta­tie­teelli­ses­tä tie­de­kun­nas­ta jär­jes­tää mit­ta­van kan­sain­vä­li­sen voi­ma- ja kes­tä­vyys­har­joit­te­lun sym­po­siu­min

Miten voima- ja kestävyysharjoittelu vaikuttavat elimistön toimintaan ja rakenteeseen sekä fyysiseen suorituskykyyn? Miten voima- ja kestävyysharjoittelu voidaan yhdistää siten, että saadaan kummastakin harjoittelumuodosta mahdollisimman suuret hyödyt? Kuinka urheiluvalmentajat saavat vietyä käytäntöön liikuntalaboratorioissa mitatut tutkimustulokset? Miten yksilöllisyys tulisi ottaa huomioon voima- ja kestävyysharjoittelun optimoinnin kannalta?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastausta Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian tieteenalan järjestämässä kansainvälisessä symposiumissa ”Nykyaikainen voima- ja kestävyysharjoittelu: Tieteen ja käytännön yhteistyössä” 10.-12.10.2018. Tapahtuma kokoaa yhteen liikuntabiologisen alan, kunto- ja huippu-urheilun tutkijoita ja urheiluvalmennuksen asiantuntijoita ja personal trainereitä sekä opiskelijoita useista eri maista. Kolmipäiväisen symposiumin aikana kuullaan yli 30 huipputason esitelmää ohjelman kattaessa monipuolisesti voima- ja kestävyysharjoittelua ja niiden yhdistämistä liikuntabiologisesta näkökulmasta sekä kuntoilijoilla että eri lajien urheilijoilla.

Liikuntabiologian tieteenalan tutkijoista symposiumissa luennoivat professori Keijo Häkkinen, dosentit Juha Ahtiainen, Juha Hulmi ja Simon Walker, LitT Heikki Peltonen ja tohtoriopiskelijat mm. Maria Küüsmaa ja Anne-Maarit Hyttinen. Lisäksi symposiumissa luennoivat Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta LitT Ville Vesterinen.Ulkomaisista alan huippuasiantuntijoista mainittakoon mm. professorit Dawson Kidgell  Australiasta, Michael Stone ja Katie Heinrich Yhdysvalloista, prof. Andrew Jones Englannista, tohtori Eric Helms Uudesta Seelannista sekä tohtori Fernando Pareja Blanco Espanjasta.

Käytännön valmennus- ja harjoitteluosaamista puhujalistaan tuovat mm. liikuntatieteiden maisterit Timo Haikarainen ja Tuomas Rytkönen, Jyväskylästä, maisteri, valmennuspäällikkö Ville Isola Suomen Fitness Urheilu ry:stä sekä kansainvälisen tason painonostaja ja valmentaja Eero Retulainen Turusta.

Symposiumin tavoitteena on myös edistää kokeneempien ja nuorten tutkijoiden sekä urheiluvalmentajien ja personal tainereiden välistä vuorovaikutusta sekä tarjota tutkijoille, opiskelijoille, valmentajille ja urheilijoille sekä muille liikunta-alalla toimiville mahdollisuus tutustua alan uusimpaan tutkimustietoon ja tiedon käytännön sovellutuksiin. Kaikki Symposiumin esitelmät pidetään englanniksi. Symposiumiin on ilmoittautunut ennätysmäärä osanottajia (yli 400 henkilöä ja n. 20 eri maasta).

Poimintoja ohjelmasta:

Keskiviikko 10.10.2018

12.45-13.45: Prof. Dawson Kidgell, Voimaharjoittelun vaikutukset ja aivojen rooli

13.45-14.15: Dos. Juha Ahtiainen, Voimaharjoittelun ja lihasmassan kasvumekanismit

14.45-15.30: Prof. Andrew Jones, Kestävyysharjoittelun adaptaatiomekanismit

15.30-16.00: LitT Ville Vesterinen, Kestävyysharjoittelu ja harjoittelun monitorointi

Torstai 11.10.2018

9.00-10.00: Prof. Michael Stone, Voimaharjoittelun ohjelmointi maksimivoiman ja tehon optimaaliseksi kehittämiseksi

10.00-10.30: Dos. Simon Walker & LitT Heikki Peltonen, Mikä on konsentrinen-eksentrinen ylikuormitusperiaate (demonstraatio).

11.00-11.30: Dr. Fernando Pareja Blanco, Mitä tarkoittaa nopeusperusteinen voimaharjoittelu?

13.15-14.15: Prof. Keijo Häkkinen, Kuinka yhdistää optimaalisesti voima- ja kestävyysharjoittelu kuntoilijoilla ja urheilijoilla?

Perjantai 12.10.208

8.45 - 9.15: Dosentti Juha Hulmi, Harjoittelun perusperiaatteet suorituskyvyn ja kehon koostumuksen kannalta

9:15-9.45: LitM Tuomas Rytkönen, Miten maksimoidaan voimaharjoittelussa kehittyminen?

9.45-10.15: LitM Timo Haikarainen, Miten kasvattaa lihasta ja polttaa rasvaa?

10.45-11.45: Prof. Katie Heinrich, CrossFiT-harjoittelun perusteet

11.45-12.10: Eero Retulainen, Painonnoston hyödyntäminen CrossFiT-harjoitteluun

13.30-14.30: Dr. Eric Helms, Kehonrakennus ja tutkimustiedon hyödyntäminen

14.30-14.45: LitM, valmennuspäällikkö Ville Isola: Nykysuuntaukset fitness harjoittelusssa ja -kilpailemisessa

Symposiumin puheenjohtaja professori Keijo Häkkinen, 050 4285289, keijo.hakkinen@jyu.fi

Symposiumin koordinaattori Maria Küüsmaa-Schildt, 040 8054953, maria.m.schildt@jyu.fi

Kansainvälisen symposiumin ohjelma löytyy kokonaisuudessaan liikuntabiologian tieteenalan kotisivuilta.

Symposium sosiaalisessa mediassa: Twitter:  https://twitter.com/JYUBiolPA