26.10.2018
Yliopiston uutiset

Lukuvuoden tiedeviestintätekopalkinto journalismin uutispalvelukonseptille

Jyväskylän yliopiston lukuvuoden 2017–2018 tiedeviestintäteoksi on valittu Journalism Research News -uutispalvelu (JRN). Kieli- ja viestintätieteiden laitoksen projektitutkija Pasi S. Ikonen palkittiin kehitystyöstä, jonka ansiosta JRN-projekti on muutamassa vuodessa noussut journalismin tutkimuksen johtavaksi kansainväliseksi tiedeviestijäksi.

Uutispalvelumuotoinen tiedeviestintäkonsepti on sovellettavissa millä tahansa tutkimusalalla. JRN:n viestintästrategia perustuu uusimman viestintäteknologian, automatisoinnin sekä reaaliaikaisuuteen pyrkivän uutistyön yhdistämiseen. Yliopisto ei koskaan toimi vain omalla lähialueellaan, vaan koko maailmassa. Uuden tutkimustiedon välittäminen kaikkialle maailmaan voisi olla suomalaisten yliopistojen uusi vahvuusalue.

JRN:n palvelulla on ollut 20.8.2018 mennessä yhteensä 78 800 käyttäjää 188 eri maasta. Eniten Yhdysvalloista (24 %), Isosta-Britanniasta (9 %) ja Filippiineiltä (5 %). Kuukausittain uutispalvelulla on nyt lähes 4000 käyttäjää. JRN:n menestys osoittaa, miten innovatiivinen Jyväskylän yliopiston tutkimusyhteisö voi tehokkaasti palvella koko maailman tiedeviestinnän tarpeita.

JRN-projekti syntyi vuonna 2013. Lähtökohtana oli ihmettely, miksei kukaan tarkkaan tiennyt, mitä journalismin tutkimusta parhaillaan maailmassa tehtiin. Journalismin tutkimus, kuten monen muunkin alan tutkimus, on usein fragmentoitunut kymmeniin, ellei jopa satoihin journaaleihin, kirjojen julkaisusarjoihin sekä tieteellisiin konferensseihin ja seminaareihin. Uuden tiedon välittyminen on ollut tämän takia hidasta ja jopa sattumanvaraista. JRN-projektin päätavoitteena oli tehostaa journalismin tutkimuksen tulosten leviämistä kaikkialla maailmassa.

Vuoden tiedeviestintäteko -palkinnon myöntää Jyväskylän yliopistosäätiö edellisen lukuvuoden aikana tehdystä teosta. Palkinnon avulla pyritään nostamaan esiin innovatiivisia tapoja tuoda esille yliopistossa tehtävää tutkimusta. Palkinto on arvoltaan 3 500 euroa.

Palkinto jaettiin Yliopistopäivien 26.-27.10. yhteydessä. Yliopistosäätiö päättää palkinnonsaajasta yliopiston tiedeneuvoston esityksestä. Palkinto voidaan myöntää henkilölle tai ryhmälle, joka on aktiivinen oman tieteenalansa tiedonvälityksessä ja tieteen popularisoinnissa.

Lisätietoja: