05.10.2018
Muut tapahtumat
Seminaarit

Kuinka syvennämme käytännön ja tutkimuksen yhteistyötä? - avoin keskustelutilaisuus

Aika:

11.10.2018 9:00 — 11:00

Sijainti: Seminaarinmaki, Ruusupuisto, portaikko
KUINKA SYVENNÄMME KÄYTÄNNÖN JA TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖTÄ? Tilaisuudessa esitellään Jyväskylän kaupungissa käynnissä olevaa nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämisprosessia ja keskustellaan mahdollisesta tutkimusyhteistyöstä aiheeseen liittyen.

KUTSU

NUORTEN MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖTÄ KÄSITTELEVÄÄN AVOIMEEN KESKUSTELUTILAISUUTEEN

KUINKA SYVENNÄMME KÄYTÄNNÖN JA TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖTÄ?

Aika: 11.10.2018 klo 9.00-11.00

Paikka: Ruusupuiston aula, Alvar Aallon katu 9, Jyväskylä

Tilaisuudessa esitellään Jyväskylän kaupungissa käynnissä olevaa nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämisprosessia (ks. tiivistelmä alla) ja keskustellaan mahdollisesta tutkimusyhteistyöstä aiheeseen liittyen. Keskustelun pohjaksi kuulemme seuraavat alustukset:

9.00-10.00

Tilaisuuden avaus: tuloksiin tutkimuksen ja käytännön yhteistyöllä! (noin 5 min)

Päivi Fadjukoff, Jyväskylän yliopisto ja Pirkko Melville, Jyväskylän kaupunki

Ajankohtaista juuri nyt:

Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittäminen Jyväskylässä (yht. 25-30 min)

Katariina Soanjärvi, palvelupäällikkö, nuorten palvelut, Jyväskylän kaupunki

Merja Pihlajasaari, mielenterveys-, päihde- ja väkivaltakoordinaattori, Jyväskylän kaupunki

Sari Välimäki, hyvinvointikoordinaattori, Jyväskylän kaupunki

Marja-Sisko Kataikko, projektipäällikkö, Kasvun-Maisema

Nuorten riskit ja nyky-yhteiskunnan sukupolvet (10-15 min)

Tommi Hoikkala, tutkimusprofessori, Nuorisotutkimusseura r.y.

Alustavia tuloksia nuorten KOMPASSI verkkointerventiosta –  tavoitteena nuorten hyvinvointi ja elämänhallinta (5-10 min)

Noona Kiuru, professori, Jyväskylän yliopisto

10.00-11.00

Tutkijoiden kommenttipuheenvuoroja ja yhteistä keskustelua alustusten pohjalta

Jos haluat varata kommenttipuheenvuoron etukäteen, ota yhteyttä:

Päivi Fadjukoff, paivi.fadjukoff@jyu.fi, 050 5181410

Aiheesta kiinnostuneet mm. opinnäytetyöntekijät ja tutkijat voivat jäädä keskustelemaan aiheesta lisää tilaisuuden jälkeen konkreettisen yhteistyön käynnistämiseksi.

Taustaa:

Jyväskylässä vahvistetaan nuorten päihde- ja mielenterveyspalveluja muun muassa lisäresurssein

Jyväskylän kaupungin keväällä 2018 tekemän nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelujen kartoituksen mukaan nykyiset palvelut ovat aliresursoituja ja hajallaan. Jyväskylän kaupungin nuorten päihde- ja mielenterveyspalveluja tarjoaviin yksiköihin on palkattu tai palkataan syksyn aikana yhteensä 11 uutta työntekijää niin ennaltaehkäisevään kuin hoitavaan asiakastyöhön. Henkilöstön lisäresursointi on yksi merkittävä tekijä puuttua olemassa oleviin palveluiden aukkoihin.

Lisäresursseja nuorisovastaanoton lisäksi ovat syksyn aikana saaneet myös koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä nuorten aikuisten palvelukeskus J-Nappi.

Kouluterveydenhuolto on lähipalvelua perusopetuksen kouluilla. Kouluterveydenhuollossa yhden terveydenhoitajan työpanoksesta normaalin asiakastyön lisäksi tehtävät painottuvat ennaltaehkäisevään päihde- ja mielenterveystyöhön sekä sen kehittämiseen.

Opiskeluterveydenhuolto huolehtii toisen asteen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden terveydenhoito- ja sairaanhoitopalveluista. Opiskeluterveydenhuollon nuorten päihde- ja mielenterveysasioiden hoitoa vahvistettiin päihdesairaanhoitajan ja psykologin työpanoksella.

Nuorten aikuisten palvelukeskus sai psykiatrisen sairaanhoitajan ja psykologin resurssit. Nuorten aikuisten palvelukeskuksen asiakkaita ovat ne 18–29-vuotiaat jyväskyläläiset nuoret, jotka haluavat ja tarvitsevat kiinnipitävää, välittävää ja pitkäaikaista ohjausta ja tukea, ja joiden asiat ovat supersolmussa. Asiakkaat voivat olla yhteydessä psykiatrisiin päihdesairaanhoitajiin suoraan puhelimitse tai ohjautua asiakkaaksi aikuissosiaalityön kautta.

Päivi Fadjukoff

paivi.fadjukoff@jyu.fi