Tutkimusuutiset

Taloustieteen professori (ma.) Jutta Viinikainen Nuorten Tiedeakatemian hallitukseen

Kauppakorkeakoulun taloustieteen professori (ma.) Jutta Viinikainen valittiin syyskuussa Nuorten Tiedeakatemian hallituksen varajäseneksi kaudelle 2018 - 2019.

Nuorten Tiedeakatemia toimii avoimen tieteen edistämiseksi ja haluaa myös tehdä nuorten tutkijoiden työtä näkyvämmäksi. Tiedeakatemia on ottanut kantaa nuorten tutkijoiden rahoitukseen mm. tehden näkyväksi eri tieteenalojen saamien rahoitusten eroja Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa. Järjestö on myös mukana Global Young Academyn koordinoimassa Plan S -julkilausumassa, jolla otetaan kantaa avoimen tieteen puolesta.

- Yhtenä Nuorten Tiedeakatemian tavoitteena on myös rohkaista nuoria tieteen pariin rakentamalla yhteyksiä tutkijoiden ja koulujen välille, toteaa Viinikainen. Tämän kauden toimintapainotuksissa järjestöllä onkin mm. Tutkij@ tavattavissa -toiminnan käynnistäminen. Palvelun avulla peruskoulun tai toisen asteen opettajat voivat kutsua tutkijan vieraaksi oppitunnille videoyhteyden kautta. - Palvelua varten ollaankin tällä hetkellä kokoamassa tutkijapankkia Nuorten Tiedeakatemian jäsenten joukosta, Viinikainen kertoo. Kansainvälisten nuorten tiedeakatemioiden positiiviset kokemukset vastaavasta palvelusta ovat toimineet hyvänä kannustimena toimintaa käynnistettäessä.

Nuorten Tiedeakatemia tekee laajasti yhteistyötä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Maaliskuussa 2019 järjestetäänkin Tukholmassa pohjoismainen nuorten tiedeakatemioiden kokous, jonka keskusteluiden teemana on Gender Equality in Academia. Muun muassa tämän kokouksen järjestelyissä Jutta Viinikainen on aktiivisesti mukana.

- Olethan yhteydessä, jos mielessäsi on vastaavanlaisia tiedepolitiikkaan tai nuorten tutkijoiden asemaan liittyviä kysymyksiä ja seikkoja, niin voimme mahdollisesti viedä niitä Nuorten Tiedeakatemiassa eteenpäin, rohkaisee Viinikainen.

Nuorten Tiedeakatemia perustettiin vuonna 2017 jatkamaan Nuorten Akatemiaklubin perinteitä. Sen jäsenet edustavat laajasti
eri tieteenaloja sekä eri yliopistoja tai akateemisia instituutioita. Nuorten Tiedeakatemia pyrkii edistämään tiedettä ja vahvistamaan
tieteen asemaa yhteiskunnassa. Akatemian tavoitteena on piristää suomalaista tiedekeskustelua niin eri tieteenalojen kuin tutkijoiden ja muun yhteiskunnan välillä.

Jutta Viinikainen

Professori (ma.)