11.10.2018
Opiskelu-uutiset
Koulutusuutiset

Uraohjauksen erikoistumiskoulutus vastaa työelämän tarpeisiin – Hae 22.10. alkaen

Jyväskylän yliopisto ja ammatilliset opettajakorkeakoulut (JAMK, Haaga-Helia AMK, HAMK, OAMK ja TAMK) käynnistävät yhteistyössä uraohjauksen erikoistumiskoulutukset (30 op) tammikuussa 2019. Haku yhdessä toteutettaviin koulutuksiin alkaa 22.10.2018.

Mitä ja miksi?

Uraohjauksen ammattilaisten tarve on kasvanut viimeisinä vuosikymmeninä, sillä uraohjausta annetaan yhä enenevässä määrin oppilaitosten opinto-ohjauksen ja TE-palveluiden rinnalla yhteiskunnan eri sektoreilla. Erityisen ajankohtainen asia on juuri nyt, sillä tulevaisuudessa TE-hallinnon ohjauspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy maakunnille.

— Työelämän ja yhteiskunnan nopeat muutokset aiheuttavat sen, että kerran hankittu tietyn alan koulutus ei välttämättä takaa työllistyvyyttä läpi työuran. Laadukas uraohjaus on yhä olennaisempi yhteiskunnan voimavara, toteaa lehtori Mervi Pasanen Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisesta opettajakorkeakoulusta.

— Lisäksi koulutuksen ja mielekkään työn on havaittu olevan yksi syrjäytymistä keskeisesti ehkäisevä tekijä. Siksi tarvitaan uraohjauksen osaajia, joilla on valmiudet nähdä ohjaus osana laajempaa yhteiskunnan ja muuttuvan työelämän kokonaisuutta, jatkaa yliopistotutkija Johanna Rantanen Jyväskylän yliopistosta.

Uraohjauksen erikoistumiskoulutuksilla vastataan siis työelämän esiin nostamaan koulutustarpeeseen. Se tarjoaa uraohjauksen tehtävissä toimiville, korkeakoulututkinnon suorittaneille henkilöille oivan mahdollisuuden päivittää ja täydentää osaamistaan. Koulutukseen voidaan ottaa myös henkilö, jolla on muu soveltuva tutkinto sekä ohjausalan työelämäkokemusta.

Jyväskylän yliopistolla on Uraohjauksen erikoistumiskoulutukseen 20 aloituspaikka ja ammatillisilla opettajakorkeakouluilla yhteensä 30 paikkaa. Tarkemmat tiedot, kuten opetussuunnitelma ja hakuohjeet oppilaitosten verkkosivuilla:

Jyväskylän yliopisto: https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/okl/koulutusala/ohjausala/haku/uraohjaus

Ammatilliset opettajakorkeakoulut:  www.jamk.fi/fi/Koulutus/Taydennyskoulutus/Opetus-ja-ohjaus/Ohjausosaaminen/uraohjauserko/

Lisätiedot:

Johanna Rantanen, yliopistotutkija, k.johanna.rantanen(at)jyu.fi, p. 040 805 4989

Mervi Pasanen, lehtori, mervi.pasanen(at)jamk.fi, p. 040 641 6445