06.10.2018
Yleisöluennot

Vera Gheno (Firenze), Scorribande gioiose nell'italiano irretito - Iloinen ekskursio italian verkkoihin

Aika:

22.10.2018 14:15 — 15:45

Sijainti: Seminaarinmaki, Fennicum 205
Mitkä ovat Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja WhatsAppissa esiintyvän italian kielen pääasialliset piirteet? Miksi monet pitävät näitä ilmiöitä italian kielen tuhona? Mistä italian kieli yleensäkin on tulossa ja minne se on matkalla? Sosiaalisen median analyysin avulla Firenzen yliopistossa toimiva sosiolingvisti, kirjailija ja kääntäjä Vera Gheno luonnostelee italiankielisessä vierailuluennossaan kuvaa nykyitaliasta muutosten, hokemien, reaktioiden, virheellisten myyttien ja kieltä ympäröivien pelkojen keskellä.

Vera Gheno on kirjailija, tietokonevälitteiseen viestintään erikoistunut sosiolingvisti sekä unkarinkielisen kirjallisuuden kääntäjä. Hän on tehnyt yhteistyötä Italian kielenhuoltoinstituution, Accademia della Cruscan, kanssa vuodesta 2000 lähtien  ja työskentelee myös Zanichelli-kustantamon kanssa erityisesti Vocabolario Zingarelli -sanakirjan parissa. Gheno opettaa Firenzen yliopistossa, jossa hän on jo usean vuoden ajan pitänyt italian kielen kirjoituskursseja humanististen ja kommunikaatiotieteiden opiskelijoille, sekä monissa muissa italialaisissa oppilaitoksissa erilaisilla kursseilla ja maisteriohjelmissa. Kymmenien käännösten sekä lukuisten artikkelien ja esseiden (joista monet ovat vapaasti luettavissa verkossa) lisäksi hän on julkaissut Franco Cesati Editoren (Firenze) kautta teokset “Guida pratica all'italiano scritto (senza diventare grammarnazi)” (2016) ja “Social-linguistica. Italiano e italiani dei social network” (2017). Hänen viimeisin, Bruno Mastroiannin kanssa yhteistyössä kirjoitettu kirjansa on “Tienilo acceso. Posta, commenta, condividi senza spegnere il cervello” (2018, Longanesi).

Vera Ghenon vierailu liittyy 18. italian kielen maailmanlaajuiseen viikkoon (15.-21.10.2018, https://consrosario.esteri.it/consolato_rosario/it/la_comunicazione/dal_consolato/2018/01/xviii-settimana-della-lingua-italiana.html), jonka aiheena on L'italiano per la rete, le reti per l'italiano (italian kieli verkon käytössä, verkot italian kielen kannalta).  Vierailua tukee Italian kulttuuri-instituutti ja luennon järjestää kieli- ja viestintätieteiden laitos, romaaniset ja klassiset kielet.

Outi Merisalo

romaanisen filologian professori