01.10.2018
Yliopiston uutiset

Vuoden vuorovaikutusteko -kunniamaininta myönnettiin 16-vuotiaalle

16-vuotias Samu Kemppi palkittiin Vuoden vuorovaikutusteko -kunniamaininnalla Instagramissa vertaistukea tarjoavan palvelun perustamisesta. Vuoden vuorovaikutusteko jaettiin Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivien yhteydessä. Konferenssi järjestettiin Jyväskylässä 28.–29.9.2018.

Puheviestinnän tieteellinen yhdistys Prologos ry palkitsi Apua nuorille -palvelun, koska se vastaa kunniamaininnan kriteereitä olemalla ajankohtainen, kekseliäs, eettinen, esimerkillinen sekä vaikuttava vuorovaikutusteko.

Palvelu katsottiin arviointiraadissa teoksi, joka pyrkii edistämään nuorten hyvinvointia tarjoamalla mahdollisuuden supportiiviseen vertaisvuorovaikutukseen. Lisäksi teossa korostuu teknologian hyödyntäminen myönteisen vuorovaikutuksen edistäjänä.

Lauantain pääpuhujana kuultiin yleisessä suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa aktiivista Antti Merilehtoa, joka on kirjoittanut teoksen Tekoäly – matkaopas johtajalle (2018). Merilehto pohti ja analysoi, miltä tekoälyn todellisuus tällä hetkellä näyttää, ja kuinka esimerkiksi organisaatiot ja johtajat voivat hyödyntää tekoälyä toiminnassaan.

– Ymmärryksen lisäämiseksi on käytävä läpi, mikä on totta tekoälyssä tänä päivänä. Muuten polariteetit – esimerkiksi visiot, että tekoäly tuhoaa työpaikat tai tekoäly tuo kansalaispalkan ja voi vaan köllöttää riippumatossa – hallitsevat keskustelua. Kumpikaan näkökulma ei kuitenkaan ole täysin totta, Merilehto sanoo.

Perjantain pääpuhuja oli kansainvälinen viestinnän tutkija ja uranuurtaja Linda L. Putnam (Research Professor Emerita, Department of Communication, University of California, Santa Barbara, USA). Putnam esitteli puheenvuorossaan organisaation vuorovaikutuksen jännitteitä ja paradokseja erityisesti relationaalisen dialektiikan tutkimuksen näkökulmasta.

Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivät järjesti puheviestinnän tieteellinen yhdistys Prologos ry yhdessä Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksen kanssa.

Ihmisten välistä vuorovaikutusta tarkasteltiin konferenssissa monipuolisesti ja monitieteisesti. Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivät kokosi yhteen yli sata vuorovaikutuksen tutkijaa, asiantuntijaa ja opiskelijaa. Työryhmissä kuultiin ajatuksia herättäviä puheenvuoroja esimerkiksi vuorovaikutusosaamisesta, hyvinvoinnista, osallisuudesta, sosiaalisesta mediasta ja monista muista erilaisista työelämän vuorovaikutuksen ilmiöistä.

Sari Rajamäki, Prologos ry:n tiedottaja
sari.v.p.rajamaki@jyu.fi, rajamaki.sari@gmail.com