11

Ensi vuoden toukokuussa promovoidaan taas

Jyväskylän yliopiston kymmenes, kaikkien tiedekuntien yhteinen maisteri- ja tohtoripromootio järjestetään 24.–26.5.2019. Ilmoittautuminen on avoinna 1.2.2019 asti.

Puutiaistaudeissa on kyse muustakin kuin borrelioosista

Juuri julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että 65 % borrelioosia sairastavista potilaista tautiasteesta riippumatta reagoi useisiin eri taudinaiheuttajiin yhtä aikaa. Useampi yhtäaikainen puutiaistauti voi mahdollisesti heikentää immuunipuolustusta ja lisätä alttiutta sairastua muiden kuin puutiaisten levittämiin tauteihin.

Elokuva ja kirja kannustavat kouluja kohti parempaa demokratiaa

Valeuutiset, vihapuhe ja ihmisarvon loukkaukset ovat arkisia uutisaiheita kaikkialla maailmassa. Samaan aikaan ihmisten aktiivisuus muun muassa ilmastonmuutoksen vastaisessa toiminnassa ja paikallisyhteisön rakentamisessa on saanut ihmiset puolustamaan ja vaatimaan vahvempaa demokratiaa.

Väitös: 10.11.2018: Arviointia satunnaiskävelyn avulla (Luoto)
10.11.2018 klo 12.0015.00

Uudessa Jyväskylän yliopiston matematiikan väitöstutkimuksessa selviää, kuinka nopeasti satunnaiskävelymenetelmä suppenee ja kuinka hyviä likiarvoja tämän peräkkäisiin kolikonheittoihin perustuvan menetelmän avulla voidaan saavuttaa peruuttavien stokastisten differentiaaliyhtälöiden ratkaisuille. Yhtälöiden avulla voidaan mallintaa ja ratkaista esimerkiksi erilaisia rahoitusteoriassa esiintyviä ongelmia.

Haastaviksi koetut lapset saavat vanhemmiltaan vähemmän tukea liikuntaan

Jyväskylän yliopistossa vuosina 2015–2017 toteutettu Taitavat tenavat -tutkimus paljastaa, että lapsen temperamentti määrittää vanhemman liikunnallisen tuen tasoa. Vanhemmat liikkuivat harvoin lapsen kanssa yhdessä tai kannustivat häntä muilla tavoin liikkumaan, mikäli lapsen temperamentin piirteet koettiin kokonaisuutena haastaviksi.

Lautapelit ennen ja nyt

Uutuusteos Lautapelit ennen ja nyt esittelee runsain värikuvin lautapelejä, joita yhdistää toisiinsa niiden yhteys shakin evoluutioon.

Toveri auttaa ilmastoystävällisestä tulevaisuudesta kiinnostuneet yhteen

Kiertotalouden mukainen liiketoiminta on keskeinen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua. Kiertävässä ruokajärjestelmässä raaka-aineet hyödynnetään tehokkaasti, minkä ansiosta ne tuottavat mahdollisimman paljon taloudellista arvoa ja aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle. Toveri auttaa keskisuomalaisia ruokatoimijoita tämän saavuttamisessa.

Uutuuskirja maanalaisesta rakkaudesta
16.11.2018 klo 13.0015.00

Rihman kiertämät –kirja avaa lukijalle mielikuvan romanttisesta tarinasta, jossa rakastavaiset elävät onnellisina erottamattomasti toisiinsa kietoutuneena elämänsä loppuun asti. Tarinaa lukiessa tosin selviää, että kyseessä on avioliitto, jossa päätösvalta vuorottelee, välillä erotaan ja taas palataan yhteen. Ihmisten sijasta kirjan päärooleissa ovat kuitenkin kasvit ja sienet.

Mummojen inspiroimaa musiikkia

Filosofit ja valtio-opin tutkijat ovat tunnetusti asiallisen kuivakoita ja vakavamielisiä ihmisiä, jotka harvoin poistuvat kirjojen täyttämistä kammioistaan. Vai hetkinen? Tämä nelikko pöllyttää moiset ennakkoluulot pihalle, jos sellaisia on päässyt pesiytymään nurkkiin!

Tutkijat rakentavat siltoja ihmisten välille

Maahanmuuttajien, pakolaisten ja siirtolaisten määrä on kasvanut viime vuosien aikana Euroopassa. Tämän johdosta aiemmin homogeenisenä pidetyt yhteisöt Suomessa ja muualla ovat haasteen edessä: miten rakentaa siltoja yhteisöjen välille? Miten yhdessä koettuja kulttuurisia kokemuksia voisi hyödyntää? Kuinka samalla voisi luoda uudenlaista kansalaistoimintaa?

Parisuhteen muutos vaikuttaa askelmääriin; eronneet miehet ja parisuhteen aloittaneet naiset vähentävät aktiivisuuttaan

Tuoreen tutkimukseen mukaan parisuhteen muutoksilla on yhteyksiä fyysiseen aktiivisuuteen. Eronneiden miesten arkiaskeleiden kokonaismäärä väheni neljän vuoden seurantatutkimuksen aikana. Naisilla, jotka olivat mittauspisteiden välisenä aikana löytäneet uuden puolison, kokonaisaskelmäärä väheni merkittävästi verrattaessa koko jakson ajan naimisissa olleisiin naisiin.