20.11.2018
Väitös

(14.12.2018) Voiko petokaloja kasvattaa vegaaniruualla? (Siqin)

Aika:

14.12.2018 12:00 — 16:00


Sijainti: Seminaarinmaki , Vanha juhlasali S212
Osan perinteisestä rehujen raaka-aineesta, kalajauhosta ja tuoduista proteiinilähteistä voi korvata paikallisella kasviproteiinilla ilman, että kirjolohen kasvu heikkenee merkittävästi. Vaikka täysi kasvisruokavalio heikentää kirjolohien kasvua, ei se vaikuta niiden hapenkulutukseen tai uintikykyyn.

FM Gerile Siqin Jyväskylän yliopistosta selvitti akvaattisten tieteiden väitöskirjatyössään, että kirjolohien kasvu heikkeni sitä enemmän mitä enemmän rehussa oli kasviproteiinia.

- Työni päätarkoitus oli tutkia mahdollisuutta korvata kalajauhoa ja ulkomaalaisia rehuraaka-aineita suomalaisilla kasviproteiineilla kirjolohirehuissa. Tutkin rehujen proteiinilähteiden biologista arvoa kalanrehuissa käyttäen luonnollisesti esiintyviä vakaita isotooppeja, Siqin selvittää.

Kalan kasvun lisäksi tutkittiin eri proteiinilähteiden ravitsemuksellista vaikutusta kirjolohen suorituskykyyn. Tätä tutkittiin uintirespirometrissä, ja tuloksena oli, ettei kasvisproteiini vaikuttanut kalojen hapenkulutukseen tai uintikykyyn.

Vakaiden isotooppien käytön periaate on se, että ”olet melkein sitä mitä syöt”. Tällä tekniikalla saatiin selville mm. se, että kalan kudosten ja ulosteen isotooppisuhde alkaa muistuttaa syödyn ravinnon isotooppisuhdetta, ja mitä parempaa rehu laadullisesti on, sitä enemmän kudos ja rehu alkavat muistuttaa toisiaan.

FM Gerile Siqinin väitöskirjan "Complementary Approaches for Assessing Protein Sources in Fish Feed" tarkastustilaisuus on perjantaina 14.12.2018 klo 12:00 luentosalissa Seminarium S212. Vastaväittäjä on professori Anders Kiessling (Ruotsin maatalouskorkeakoulu) ja kustoksena on professori Juha Karjalainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Gerile Siqin on suorittanut eläintieteen FK-tutkinnon sisä-Mongolian maatalousyliopistossa Kiinassa vuonna 2008 ja luonnonvaratieteen FM-tutkinnon Okayaman yliopistossa Japanissa vuonna 2012 sekä rehuvalmistuksen opintoja Norjan bioteteiden yliopistossa 2014. Väitöstyön hän aloitti Jyväskylän yliopistossa vuonna 2015.

Lisätiedot:

Teos on julkaistu Jyväskylässä 2018, ISSN: 2489-9003, ISBN: 978-951-39-7625-5 (PDF). Linkki väitöskirjaan http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7625-5.