Tutkimusuutiset
Yliopiston uutiset

Akatemiaprofessori Hannu Häkkinen supertutkijoiden maailmanlistalle

Tiedemaailman viittauksia seuraava Clarivate Analytics on listannut Jyväskylän yliopiston akatemiaprofessorin Hannu Häkkisen yhdeksi viitatuimmaksi oman alansa tutkijaksi maailmassa. Hän on ainoana Jyväskylän yliopistosta vuosiin yltänyt kovatasoiselle listalle. Yhteensä suomalaisia tutkijoita on listalla noin 35 kappaletta.

Clarivate Analytics (aikaisemmin Thomson Reuters) on valinnut Jyväskylän yliopiston akatemiaprofessorin Hannu HäkkisenHighly Cited Researchers” -maailmanlistalle. Listalle pääsevät ne tutkijat, joiden tutkimusjulkaisuja kuuluu kyseisen tutkimusalan eniten viittauksia keränneen yhden prosentin joukkoon. Viittausten määrä perustuu Web of Science -aineistoihin viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Lista julkaistaan kerran vuodessa.

- Suuri yllätyshän tämä oli. Tuntuu hienolta, että monen ahkeran ja antoisan tutkimusvuoden jälkeen tulee tällä tavalla tunnustusta tehdystä työstä”, iloitsee Häkkinen. Kymmenen viime vuoden aikana minulle on kertynyt 15 ”highly cited” –julkaisua, jotka kuuluvat alani eniten viitattujen yhden prosentin joukkoon. Kaikkiin töihini on viitattu yhteensä yli 17 000 kertaa, hän jatkaa.

Tieteellisten viittausten maailmanlista kuvaa tutkijan työn merkitystä alan tiedeyhteisössä.

- Olen erittäin iloinen ja samalla ylpeä, että Jyväskylän yliopiston tutkija on kivunnut arvostetulle listalle. Veikkaan, että lähivuosina saamme listalle muitakin tutkijoita, ennustaa Jyväskylän yliopiston vararehtori Henrik Kunttu.

Usean tieteenalan ammattilainen

Akatemiaprofessori Hannu Häkkinen työskentelee Jyväskylän yliopiston fysiikan ja kemian laitoksilla sekä Nanotiedekeskuksessa yhteistyössä useiden kotimaisten ja ulkomaisten tutkimusryhmien kanssa.  Häkkinen tutkii teoreettisin ja laskennallisin menetelmin nanorakenteisten metalli-molekyyli-rajapintojen fysikaalisia, kemiallisia ja biologisia ominaisuuksia. Tutkimus keskittyy erityisesti orgaanisilla molekyyleillä suojattuihin metallinanopartikkeleihin ja nanorakenteisiin sekä niiden käyttöön muun muassa katalyytteinä, sensoreina ja bioyhteensopivina leimoina.

Häkkisen tutkimusryhmä on alallaan erittäin tunnettu ja arvostettu. Hänen yhteistyökumppaneinaan ovat muun muassa kemian nobelisti Roger D Kornberg Stanfordista ja Fritz-Haber-Instituutin johtaja Hans-Joachim Freund Berliinistä. Viime aikoina Häkkinen on laajentanut yhteyksiään myös Kiinaan, sillä Xiamenin yliopisto kutsui hänet vierailevaksi professoriksi vuosiksi 2017–2021.

Suomen Tiedeseura myönsi Häkkiselle professori Theodor Homénin fysiikan palkinnon merkittävistä tieteellisistä ansioista vuonna 2018. Vuonna 2011 hän sai Jyväskylän yliopiston tiedepalkinnon. Hän on toiminut nanotiedekeskuksen johtajana vuodet 2012–2017 ja ollut Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen vuodesta 2015.

Lisätietoja: