Tutkimusuutiset
Yliopiston uutiset

Lautapelit ennen ja nyt

Uutuusteos Lautapelit ennen ja nyt esittelee runsain värikuvin lautapelejä, joita yhdistää toisiinsa niiden yhteys shakin evoluutioon.

Pelejä seurataan muinaisesta Egyptistä, Kiinasta, Intiasta ja Persiasta aina tähän päivään. Kirjassa perehdytään myös vanhoihin kelttien ja viikinkien lautapeleihin sekä ikivanhaan Konane-peliin. Eristetyllä Havaijin saarella syntynyt Konane on yhtä vaikea ohjelmoida tekoälylle kuin esimerkiksi go ja shakki.

Lisäksi kirjassa tutustutaan uusiin tulkintoihin arvoituksellisesta antiikin kreetalaisesta Faistoksen kiekosta. Lopuksi selvitetään moniulotteista, ja monen pelaajan shakin sääntöihin, perustuvaa strategiapeliä.

- Viimeinen luku tarjoaa matematiikasta kiinnostuneille uusia ajatuksia ja eväitä viedä luvussa esiteltyjä matemaattisia ideoita itse eteenpäin, kertoo kirjan kirjoittanut yliopistonopettaja Jorma Kyppö Jyväskylän yliopistosta.

Suomi tieteen kieleksi

Kirja pohjautuu Kypön pelistrategioita käsittelevään väitöskirjaan, joka ilmestyy tänä vuonna kansainvälisessä World Scientific -sarjassa. Alkuperäinen väitöskirja julkaistiin englanniksi, mutta Kyppö kirjoitti sen samaan aikaan myös suomeksi terminologiaa myöten.

- Tämä oli samalla kunnianosoitus Jyväskylässä 1800-luvulla vaikuttaneen ”Suomen Ateenan” isälle, Wolmar Schildtille, joka teki suomesta tieteen kielen tuomalla arkikieleemme suuren määrän sanoja. Sanojen joukossa oli paljon tuttuja matematiikan termejä, muun muassa ympyrä, neliö, halkaisija, jakaja, säde ja särmi, sekä tiede ja taide, Kyppö kertoo.

Lautapelit oppimisessaKUVA7_lapset_raj.jpg

- Kirjassa esitellyt historialliset pelit ovat helposti myös alakoululaisten omaksuttavissa ja toivon niiden innostavan kaikkia kokeilemaan, Kyppö toivoo.

Tiivistetysti kirja on kattava katsaus lautapelien merkityksestä oppimisen, strategian luonnin ja viihtymisen tukena viimeisten viiden vuosituhannen ajalta. Se sisältää lisäksi Kypön kehittämiä uusia pelejä ja sopii kaikille älypeleistä kiinnostuneille.

Lisätietoja

Informaatioteknologian tiedekunta, yliopistonopettaja Jorma Kyppö, jorma.kyppo@jyu.fi, puh. 040 702 9988.

Kirja on myynnissä Soppi-kaupassa kirjastolla

KUVA1_Karpov_raj.jpg