Yleisöluennot

Montako sutta on piolookisella joululuennolla?

Aika:

12.12.2018 18:00 — 20:00

Sijainti: Muu, Konnevesisali
Ei varmasti yhtään. Konnevesisalissa pidettävällä piolookisen joululuennolla 12.12. klo 18:00 kuitenkin selviää, mikä on Suomen susikannan arvio ja kuinka paljon kannan määrä vaihtelee vuoden mittaan. Lisäksi selviää, miksi nykyisiä mittausmenetelmiä pitäisi muuttaa.

Viidettä kertaa järjestettävällä piolookisen joululuennolla kuullaan luento aiheesta ”Montako sutta?”, jossa käydään läpi Suomen susikanta-arvion lähtökohtia ja prosessia, ja miten vuotuiseen susikanta-arvioon päädytään. Esitelmöijänä on Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ensimmäinen väitellyt tutkija, nykyisin luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Tällä hetkellä Suomen susikantaa arvioidaan monella menetelmällä ja eri yksiköillä. Susikantaa tarkastellaan sekä maastosta kerättävällä DNA-aineiston avulla, että GPS-paikannuksen perustella ja laskentayksikkönä käytetään joko susien kokonaismäärää tai lajeja ja pareja.

- Toivon DNA-pohjaisen kannanseurannan laajenevan kaikille susireviireille Suomessa. Reviireillä elävät sudet ovat perhelaumoja ja pareja. Niiden lukumäärän määrittely on yksiselitteisempää kuin kokonaismäärää koskeva arvio. Tämän takia olisi myös hyvä, jos susikanta-arvion yksikkönä olisivat ensisijaisesti laumat ja parit, kertoo Kojola.

Susi on asuinalueidensa kiistellyin suurpeto. Pohjoismaissa susien aiheuttamaa vahinkoa ja haittaa pyritään vähentämään luvanvaraisella pyynnillä. Koska hallinto joutuu peilaamaan lupapäätöksiään olemassa olevaan aineistoon susikannan tilasta, on susien lukumäärästä lähes poikkeuksetta erimielisyyttä.

5. piolookinen joululuento pidetään Konnevesisalissa 12.12. klo 18:00. Tilaisuudessa on luennon lisäksi musiikkia ja tarjolla on glögiä ja pipareita. Piolookisen joululuennon tarkoituksena on tuoda esille Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalla tehtävää ja siihen liittyvää tutkimusta.

Lisätietoja;