Yliopiston uutiset

Mummojen inspiroimaa musiikkia

Filosofit ja valtio-opin tutkijat ovat tunnetusti asiallisen kuivakoita ja vakavamielisiä ihmisiä, jotka harvoin poistuvat kirjojen täyttämistä kammioistaan. Vai hetkinen? Tämä nelikko pöllyttää moiset ennakkoluulot pihalle, jos sellaisia on päässyt pesiytymään nurkkiin!

Onni ”Hot Nutz” Hirvonen, Olli-Pekka Moisio, Mika Ojakangas ja Joona Taipale poseeraavat hyväntuulisina, kun Jesse Liimatainen räpsii heistä kuvia. Ja karkaahan se homma välillä vähän lapasestakin.

Nämä tutkijat eivät tällä kertaa anna lausuntoja valtio-opista tai filosofiasta. Tänään puhutaan musiikista! He nimittäin soittavat Boxing With Grannies -rockyhtyeessä.

Ennen kuin mennään eteenpäin, on pakko selvittää vastausta vaativa kysymys: nyrkkeilyä mummojen kanssa? Mitä ihmettä? Nimimysteerin avain löytyy Etelä-Afrikasta.

– Cosmo Cityn lähiössä Johannesburgissa joukko vanhoja naisia alkoi harrastaa nyrkkeilyä pysyäkseen kunnossa ja oppiakseen puolustamaan itseään. Samalla he huomasivat voimaantuvansa ja nousevansa elämänkehänsä keskiöön. Boxing Grannies -ryhmästä muodostui maailmanlaajuinen ilmiö. Näiden mummojen rohkeus ja päättäväisyys sekä kyky elää unelmaansa ja rikkoa ennakkoluuloja inspiroi meitä. Bändimme nimi onkin kunnianosoitus heille, Moisio selventää.

BWG_ryhmäkuva2.jpg

Boxing With Grannies ammentaa musiikkiinsa vaikutteita perinteisestä heavy metallista, hard rockista, grungesta ja uuden aallon metallimusiikista. Esikuvia kysellessä on turha yrittää nyhtää yksittäisiä nimiä.

– Meillä ei ole yhtä tiettyä esikuvaa, vaan vaikutteemme ovat hyvin moninaiset. Bändin jäsenten musiikkimaku on monenkirjava ja vaihtelee popista black metalliin, Moisio kuittaa.

BWG syntyi alkumuodossaan vuoden 2017 lopulla, kun Joona Taipale liittyi yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella toimineeseen London Leather Boys -bändiin. Hirvosen, Moision ja Ojakankaan muodostama yhtye soitti 70- ja 80-lukujen heavy metal -covereita.

– Pian päätettiin, että aletaan työstää omia biisejä ja bändin uusi nimi vakiintui pitkällisen keskustelun ja EP:n valmistumisen myötä, Hirvonen kertoo.

Nirvanalla oli Kurt Cobain. The Wholla oli Pete Townsend. BWG:n kohdalla kukaan ei lähde sovittelemaan biisimestarin viittaa vain omille harteilleen. Kappaleet syntyvät koko bändin yhteistyön voimin.

– Yleensä joku tuo riffin tai sointukulun treeneihin, tai lähettää sen etukäteen mietittäväksi. Siitä aletaan sitten yhdessä muodostaa kokonaisuutta. Pääosa riffeistä on peräisin Mikalta, mutta myös Olli-Pekka on heittänyt omat mausteensa sekaan. Joona puolestaan tekee biisien sanat ja laulumelodiat. Sointukulkuja sekä sovituksia hiotaan yhdessä. Koko bändi osallistuu työstämiseen, ja biisit hioutuvat treeneissä lopulliseen muotoonsa, Hirvonen kertoo.

Taipale kertoo pyrkivänsä käsittelemään sanoituksissaan itselleen merkityksellisiä asioita tavalla, joka avautuu myös ulospäin.

– Toisin kuin akateemisessa tutkijantyössäni, en pyri yksiselitteisyyteen vaan jätän tarkoituksellisesti sanoitusten sisältöjä avoimiksi. Siksi en myöskään mielelläni ruodi niiden merkitystä. Salaisesti koen onnistuneeni, jos olen saanut ilmaistua jotain sellaisella tavalla, johon voin itse samastua ja jonka voin siten laulaa intohimoisesti. Julkisemman onnistumisen tunteen sen sijaan koen, jos saan tietää, että kuulijat löytävät sanoituksistani jotain itselleen merkityksellistä, Taipale sanoo.

BWG_ryhmäkuva3.jpg

Musiikki on aina ollut osa Hirvosen, Moision, Ojakankaan ja Taipaleen elämää. Itse kukin heistä on soittanut myös aikaisemmin erilaisissa kokoonpanoissa. Nykyisellään bändissä soittaminen tuo tarvittavaa vastapainoa akateemiselle työlle.

– Tämä on meille tapa purkaa arjessa ja päivätyössä kertyneitä tuntoja musiikillisen ilmaisun keinoin. Ehkä siinä voi halutessaan nähdä hieman eskapismiakin, Ojakangas kuvailee.

Kuten nyrkkeily Johannesburgin mummoille, musiikin tekeminen ja soittaminen on bändin jäsenille voimaannuttava, tärkeä ja monin tavoin nautinnollinen asia.

– Soittaminen ja biisien tekeminen on yksinkertaisesti hauskaa ja virkistävää. Toivomme että tämä välittyy tekemisestämme myös ulospäin, Taipale summaa.

Ja kyllähän se välittyy! Ehkäpä maailmanlaajuiseksi ilmiöksi asti?

Pssst! Boxing With Grannies soittaa levynjulkistamiskeikan Jyväskylän Sherwoodissa lauantaina 10.11. klo 21 alkaen. Heidät löytää myös Spotifysta.

Teksti: Sari Laapotti
Kuvat: Jesse Liimatainen