Yliopiston uutiset

Toveri auttaa ilmastoystävällisestä tulevaisuudesta kiinnostuneet yhteen

Kiertotalouden mukainen liiketoiminta on keskeinen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua. Kiertävässä ruokajärjestelmässä raaka-aineet hyödynnetään tehokkaasti, minkä ansiosta ne tuottavat mahdollisimman paljon taloudellista arvoa ja aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle. Toveri auttaa keskisuomalaisia ruokatoimijoita tämän saavuttamisessa.

Jyväskylän yliopiston Food Studies -ruokatutkimusryhmä on avannut Toveri-verkkopalvelun. Palvelu helpottaa keskisuomalaisten ruoka-alan toimijoiden verkostoitumista keräämällä heidät kätevästi samaan paikkaan.

Toveri eli toimijaverkosto ruokajärjestelmän innovatiivisille kiertotalousratkaisuille on osa Jyväskylän yliopiston ja Sitran yhteistä Proteiinipiilaakso-hanketta.

– Palvelun avulla viljelijät, yrittäjät, ruokapalveluosaajat ja muut ruoka-alan toimijat voivat löytää yllättäviäkin kumppanuuksia, joiden avulla he pystyvät lisäämään toiminnan kannattavuutta ja tekemään siitä kiertotalouden mukaista, Proteiinipiilaakso-hankkeen koordinaattori Emma Kynkäänniemi kertoo.

Toveri on tarkoitettu kaikille ruokajärjestelmän toimijoille, jotka ovat kiinnostuneet kehittämään toimintaansa. Sitä voivat hyödyntää myös muilla aloilla toimivat ruokajärjestelmän sivuvirtojen hyödyntäjät, kuten biokaasulaitokset.

– Palvelussa voi selata erilaisia toimijoita ja inspiroitua näiden kiertotalousesimerkeistä. Oman yrityksen tiedot tai kiertotalousteon voi syöttää palveluun tulevien yhteistyökumppaneiden nähtäville ja myös kertoa, mihin konkreettiseen haasteeseen itse kaipaisi yritystoiminnassaan ratkaisua tai millainen yhteistyö kiinnostaisi, Kynkäänniemi sanoo.

Hankkeen aikana yhteistyöviljelijöitä ja -yrityksiä onkin autettu löytämään heidän toiminnastaan ja tuotannon sivuvirroista kiinnostuneita yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi öljyhampun varsien jatkokäyttö on ollut pohdinnan alla: kuinka niitä voisi kenties puinnin jälkeen hyödyntää ja kuka voisi olla kiinnostunut asiasta.

– Öljyhamppua on jo hyödynnetty monilla eri aloilla. Luotujen verkostojen ansiosta esimerkiksi Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian luovan alan opiskelijat saavat kokeilla hampun vartta sisustustuotteiden materiaalina, ravintola Sohwissa on tarjolla herkullista hamppukastiketta ja Muuramen ruokapalveluissa hamppua lisätään punajuurilaatikkoon, Kynkäänniemi kertoo.

Kasviproteiinien kohdalla kannattavuuden parantaminen on jo kiertotaloutta. Samoin maito- ja lihatiloilla sivuvirtojen tehokkaampi käyttö tai oikeamääräinen eläinten ruokinta edistää kertotaloutta ja parantaa myös toiminnan tehokkuutta.

Vuoden pituisen Proteiinipiilaakso-hankkeen aikana ei ehditä ratkaista kaikkia ruokajärjestelmän haasteita. Toveri rakennettiinkin takaamaan jatkuvuus sille työlle, mitä hankkeessa on tehty.

– Ruokajärjestelmän yrittäjillä on paljon tietoa, jonka jakaminen hyödyttäisi koko keskisuomalaista ruokajärjestelmää. Jokaisella on mahdollisuus toteuttaa kiertotaloutta omassa toiminnassaan, mutta kiertotalouden mukainen järjestelmä rakennetaan toimijoiden välisessä yhteistyössä, Kynkäänniemi painottaa.

hamppupelto.jpg
Hamppupelto Oravasaaressa.

Lisätietoja:

Emma Kynkäänniemi, Proteiinipiilaakso-hankkeen koordinaattori
emma.k.kynkaanniemi@jyu.fi
040 805 3434

www.kestavatproteiinit.fi/toveri