07.11.2018
Yliopiston uutiset

Tutkijat rakentavat siltoja ihmisten välille

Maahanmuuttajien, pakolaisten ja siirtolaisten määrä on kasvanut viime vuosien aikana Euroopassa. Tämän johdosta aiemmin homogeenisenä pidetyt yhteisöt Suomessa ja muualla ovat haasteen edessä: miten rakentaa siltoja yhteisöjen välille? Miten yhdessä koettuja kulttuurisia kokemuksia voisi hyödyntää? Kuinka samalla voisi luoda uudenlaista kansalaistoimintaa?

Jyväskylän yliopiston Building Bridges -tutkimuksen tarkoituksena on luoda osallistava ja taiteisiin pohjautuva projekti. Siinä yhteistyötä ja suhteiden rakentamista tarkastellaan useista näkökulmista.

– Erityisesti aiomme valottaa sitä, miten lapset tarkastelevat monilukutaitoa ja kansalaistoimintaa. Tämän lisäksi painotamme tutkimusprojektissa uutta menettelytapaa osallistavassa etnografisessa tutkimuksessa, projektin vetäjä Nettie Boivin kertoo.

Building Bridges -projektia ja tutkimuksenteon yhteisöllisiä vaikutuksia avataan kahdessa tulevassa tapahtumassa.

19.–20.11.2018 järjestetään Knowledge Sharing Event -keskustelutilaisuus, joka tuo yhteen päättäjiä, kouluttajia, yhteisö-ja järjestöaktiiveja ja paikallisia sidosryhmiä.

Tapahtumassa sekä suomalaiset että ulkomaalaiset tutkijat jakavat tietoa haasteista, huolenaiheista sekä onnistumisista omien alojensa näkökulmasta. Mukana on tutkijoita taiteen, maahanmuuton, koulutuksen, yhteiskuntapolitiikan, kielten ja viestinnän aloilta.

– Toiveenamme on, että politiikassa, yhteisöaktivismissa ja liiketoiminnassa erilaiset toteutukselliset ja päätöksentekoon liittyvät rajoitteet voidaan voittaa luovilla ja kriittisillä ratkaisuilla, Boivin sanoo.

Keskiviikkona 12.12.2018 Veturitalleilla järjestetään Community Rap Event -tapahtuma.

– Tässä tapahtumassa jyväskyläläiset nuoret esittävät projektin aikana harjoiteltua räppiä ja tanssia. Lavalle pääsevät lisäksi paikalliset räppärit SoulValpio, Joniveli ja iranilainen toisinajattelija Soroush Seyedi. Esitysten taustavideona näytetään Janne Juhani Julman graffititeos, joka pohjautuu esitysten teemoihin. Lisäksi tarjolla open mic kaikille heille, jotka haluavat saada äänensä kuuluviin, Boivin kertoo.

Tapahtumassa pääsee maistelemaan myös pakolaisten valmistamia ruokia heidän kotimaastaan. Ruoasta ei kerätä maksua, mutta halutessaan ruokailun yhteydessä saa antaa lahjoituksen pakolaisrahastoon.

– Tämän kaiken lisäksi näytämme nuorten ja lasten yhdessä tekemiä elokuvia ja onpa paikalla myös hennatatuointitaiteilija Iranista, Boivin kertoo.

Tapahtumien tiedot:

Knowledge Sharing Event -keskustelutilaisuus
Milloin: 19.–20.11.2018, molempina päivinä klo 10–16
Missä: Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto ja Agora

Tapahtuma kuvataan Jyväskylän yliopiston Moniviestimeen, ja sen voi katsoa myös striiminä: http://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/hum/kivi/muut/reclas-research-ethics-forum/live

Lisätiedot ja ohjelma: https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2018/10/knowledge-sharing-event-19-20-11-1.2018

Community Rap Event
Milloin: 12.12.2018 klo 18–20