13.12.2018
Yliopiston uutiset

Väisälän palkinto Jyväskylän yliopiston professorille

Jyväskylän yliopiston teoreettisen fysiikan professori Tero Heikkilälle on myönnetty 11.12.2018 Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinto. Suomalainen Tiedeakatemia myöntää Väisälän palkinnon vuosittain aktiivivaiheessa oleville ja ansioituneille tutkijoille.

Jyväskylän yliopiston teoreettisen fysiikan professori ja Nanotiedekeskuksen tieteellinen johtaja Tero Heikkilälle on myönnetty Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinto. Palkinnon suuruus on 15 000 euroa. Palkinto myönnetään tieteellisestä ansioitumisesta Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän edustamilla; matematiikan, fysiikan, meteorologian, geofysiikan ja tähtitieteen aloilla.

Tero Heikkilä on aktiivinen tieteentekijä monella tapaa. Hän tutkii nanomittakaavan rakenteiden fysikaalisia ilmiöitä, erityisesti niiden sähköisiä ja lämmönjohto-ominaisuuksia. Hän on tutkinut myös muun muassa suprajohteiden epätasapaino-ominaisuuksia, uudentyyppisiä topologisia materiaaleja, kvanttimekaanisia ilmiöitä mikromekaanisissa värähtelijöissä ja hyvin korkean lämpötilan suprajohtavuutta grafeenipohjaisissa materiaaleissa.

Heikkilä on myös aktiivinen kirjoittaja. Tieteellisiä artikkeleita hän on julkaissut yli sata, kirjoittanut nanofysiikan oppikirjan, ja hän on aktiivinen sosiaalisessa mediassa julkaisten lisäksi omaa blogia.

Parhaillaan Heikkilän vastuulla on Euroopan komission rahoittaman nelivuotisen hankkeen koordinointi, jossa kehitetään suprajohteisiin perustuvia sähkömagneettisen säteilyn ilmaisimia esimerkiksi biologisen kuvantamisen tarpeisiin.

Tero Heikkilä (s. 1974) on väitellyt tekniikan tohtoriksi Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 2003. Hän on ollut tutkijana Karlsruhen teknillisessä yliopistossa Saksassa, Baselin yliopistossa Sveitsissä ja Delftin teknillisessä yliopistossa Alankomaissa. Lisäksi hän on ollut tutkijavierailijana Lancasterin yliopistossa Britanniassa ja Stony Brookin ja Marylandin yliopistoissa Yhdysvalloissa. Heikkilälle on myönnetty Euroopan tutkimusneuvoston ERC Starting Grant -rahoitus vuonna 2010.