Yliopiston uutiset

Yhdeksän joukkuetta osallistuu robottikisan Keski-Suomen aluekarsintaan

FIRST LEGO League Keski-Suomen aluekarsinta Ma 4.2.2019 klo 9-15.30, Jyväskylän yliopiston Agora

Lähes 100 koululaista ja heidän opettajaansa kokoontuu Jyväskylän yliopiston Agoraan FIRST LEGO League Keski-Suomen aluekarsintaan. Kilpailu kannustaa lapsia innostumaan robotiikasta, luonnontieteistä ja teknologiasta. Päivän ohjelma muodostuu robottikisasta, tiedeprojektista ja hauskanpidosta reilun pelin hengessä. Kautta aikain ensimmäisen Keski-Suomen aluekarsinnan järjestävät yhteistyössä Valmet, Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen ja informaatioteknologian tiedekunta, Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen LUMA-keskus, Jyväskylän vanhempainfoorumi ry sekä Robotiikka- ja tiedekasvatus Ry. Tämänkertainen kilpailuteema on avaruus, joka näkyy robottikisatehtävissä ja tiedeprojekteissa.

Uusia osaajia tarvitaan

FIRST LEGO League (FLL) on kansainvälinen, 9–16 -vuotiaille nuorille suunnattu, tiedeopetusta tukeva ohjelma. Siihen osallistuu vuosittain yli 320 000 lasta ja nuorta opettajineen lähes sadasta maasta. Suomessa rakennetaan parhaillaan valtakunnallista FLL-verkostoa, joka mahdollistaa tulevaisuudessa osallistumisen kymmenille tuhansille nuorille ja sadoille kouluille.

– Jyväskylän yliopiston näkökulmasta on tärkeää saada lapset ja nuoret kiinnostumaan robotiikasta ja luonnontieteistä, koska siten saadaan uusia innostuneita opiskelijoita matemaattis-luonnontieteelliselle ja IT-alalle, kertoo yliopiston Nanotiedekeskuksen tutkimuskoordinaattori Heli Lehtivuori.

– Näistä opiskelijoista taas yritykset saavat osaavia tekijöitä alalle. Digitalisaation ja teollisen internetin kaltaiset megatrendit avaavat jatkuvasti uusia mahdollisuuksia, jatkaa Valmetin markkinointipäällikkö Kaisamaija Marttila.

Kisassa tarvitaan monipuolista osaamista

Lapset ja nuoret osallistuvat ohjelmaan noin 6-10 oppilaan joukkueissa. Robottikilpailussa ratkaistaan mahdollisimman monta pelikentän tehtävää autonomisella robotilla 2,5 minuutin aikana. Tehtävät pisteytetään niiden vaikeusasteen mukaan. Tiedeprojektissa joukkueet keksivät uuden ja innovatiivisen ratkaisun annettuun avaruusteemaan liittyen ja ydinarvot-osassa joukkueet esittelevät yhdessä tiimityötään ja osaamistaan.

– Oppilaat ovat valmistautuneet kisaan noin kaksi kuukautta harjoittelemalla robotillaan ohjelmointitehtäviä sekä työstämällä tiedeprojektiaan. Tehtävien ratkaisuissa sovelletaan matematiikan, luonnontieteiden sekä tietotekniikan peruskäsitteitä, kertoo yliopistonopettaja Leena Hiltunen informaatioteknologian

– Kilpailussa korostetaan reilua peliä ja kaverin auttamista. Kaikkien osallistujien ei tarvitse keskittyä robotteihin ja ohjelmointiin. Joku voi keskittyä kilpailun tiedeprojektiin, joku toinen taas joukkueen rekvisiitan valmistamiseen. Kukin saa toimia oman kiinnostuksensa mukana ryhmässä, vahvistaa Pekka Pihola, Suomen Robotiikka- ja tiedekasvatus Ry:n puheenjohtaja.

FLL Keski-Suomen aluekarsinnan päätukijana on Valmet. Lisäksi Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian sekä matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta rahoittavat tapahtumaa. Työpanoksen tapahtumaan antavat myös Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen LUMA-keskus sekä Jyväskylän vanhempainfoorumi ry sekä useat vapaaehtoiset. Kilpailun tuomarit ovat monipuolinen joukko luonnontieteiden, teknologia- sekä opetusalan ammattilaisia, joita yhdistää halu innostaa lapsia ja nuoria robotiikan, luonnontieteiden ja teknologian pariin. Kilpailuun osallistuminen ruokailuineen on kouluille ja lapsille ilmaista.

Tiedetapahtumat innostavat lapsia ja nuoria

Keski-Suomessa on useita robotiikka- ja automaatioalan yrityksiä, jotka kasvavat voimakkaasti ja hakevat jatkuvasti uusia osaajia. Luonnontieteiden, teknologian, tekniikan ja matematiikan (engl. STEM) opetuksen kehittäminen on voimakas maailmanlaajuinen ilmiö. Näiden alojen maailmaa muuttava vaikutus ei ole häviämässä tai edes laantumassa. Ennustetaan, että alan osaajien globaali tarve tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa.

– Suomessa on tehtävä paljon töitä sen eteen, että 5–10 vuoden päästä meillä on entistä enemmän robotiikasta, luonnontieteistä ja teknologiasta innostuneita opiskelijoita. Tiedetapahtumat ja kilpailut ovat yksi parhaista keinoista, jolla voimme päästää tähän tavoitteeseen, kuvaa Jyväskylän kaupungin TVT-kouluttaja Riina Sutinen.

– Tämän kaltainen projektimuotoinen työskentely antaa oppijoiden omille vahvuuksille tilaa ja toteuttaa kokemuksen itsestä luonnontieteiden ja teknologian osaajana. Robotiikkatehtävä ja tiedeprojekti ovat juuri sellaista toimintaa, johon kaikki Suomen LUMA-keskukset alueillaan kannustavat, hehkuttaa Keski-Suomen LUMA-keskuksen koordinaattori Anniina Koliseva.

Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Nanotiedekeskuksen tutkimuskoordinaattori Heli Lehtivuori, puh. 040 805 4517  , heli.lehtivuori@jyu.fi

Informaatioteknologian tiedekunta
Yliopistonopettaja Leena Hiltunen, puh. 040 805 3262, leena.r.k.hiltunen@jyu.fi