24.02.2019

Aika:

12.3.2019 14:00 — 17:30

Sijainti: Mattilanniemi, Agora, Auditorio 2
Mihin kaikkeen aivojen yksilöllisyys vaikuttaa? Aivoviikon avoin yleisötilaisuus valottaa yksilöllisten aivojen merkitystä yhteiskunnan eri osa-alueilla, kuten työelämässä ja koulumaailmassa.

Tervetuloa aivoiltapäivään! Tilaisuus järjestetään tiistaina 12.3. klo 14–17:30 Agorassa, salissa Auditorio 2.

Avoimen yleisötilaisuuden teemana on Yksilölliset aivot yhteiskunnassa. Tämän vuoden tilaisuudessa valotetaan aivojen yksilöllisyyttä, ja sen merkitystä yhteiskunnan eri osa-alueilla, mm. koulumaailmassa ja työelämässä. Päivän aikana kuullaan myös omakohtaisia kokemuksia elämästä aivosairauden kanssa. Tapahtuman järjestää Jyväskylän yliopiston Monitieteinen Aivotutkimuskeskus (CIBR).

– Tarkoituksenamme on antaa erilaisia esimerkkejä siitä, mihin kaikkeen aivojen yksilöllisyys vaikuttaa, kertoo Monitieteisen aivotutkimuskeskuksen johtaja, yliopistotutkija Tiina Parviainen. – Jokaisen aivot ovat yksilöllisesti koottu kudelma, ja myös erilaiset aivosairaudet vaikuttavat siihen, millaisen koneiston varassa kohtaamme arkielämän haasteet. Tietämys aivojen yksilöllisyydestä auttaa meitä ymmärtämään toisiamme paremmin ja tukemaan toimivaa vuorovaikutusta arkielämän eri käänteissä.

Aivoviikkoa vietetään kansainvälisesti viikolla 11. Viikon tarkoituksena on kasvattaa yleisön tietämystä aivotutkimuksesta ja sen merkityksestä.

Tapahtumaan pyydetään ilmoittautumaan osoitteessa http://r.jyu.fi/aivoiltapaiva. Tilaisuus on avoin ja maksuton.

Ohjelma:

14:00 Tilaisuuden avaus: yksilölliset aivot, yksilöllinen mieli, yhteinen yhteiskunta. Aivotutkimuskeskuksen johtaja, yliopistotutkija Tiina Parviainen, JYU

Aivot antavat jokaiselle meistä yksilöllisen perustan oppimiseen, vuorovaikutukseen ja eri arkielämän tilanteisiin. Miten aivojen biologinen koneisto eroaa yksilöiden välillä ja millaisia muutoksia aivosairaudet voivat aiheuttaa?

14:30 Oppivat ja muovautuvat aivot. Yliopistotutkija Jarmo Hämäläinen, JYU

Tunnistatko identtisen kaksosparin aivot muiden joukosta? Miten aivot muovautuvat erilaisiksi ja kuinka nopeita muutoksia aivoissa voidaan nykykeinoin havaita.

15:00 MS-taudin aiheuttamat haasteet työelämässä. Kokemuspuhuja Elina Sievänen

MS-tauti on autoimmuunitauti, joka vaikuttaa erityisesti aivojen hermoratoja ympäröivään valkean aineen myeliinivaippaan. Millaisia haasteita MS-tauti aiheuttaa työelämässä?

15:30 Kahvitauko

Alueelliset neurologiset vammaisjärjestöt esittäytyvät.

16:30 Erilaisia polkuja oppimisessa: lukivaikeus ja aivot. Tutkijatohtori, Kaisa Lohvansuu, JYU

Oletko törmännyt netissä ja somessa kirjoitusvirhevihaan? Haluatko tietää, miksi kirjoitusvirheitä tehdään ja mitä tämä kertoo aivojen yksilöllisyydestä?

17:00 Koululaisen oman toiminnan ja käyttäytymisen säätelyn taidot – tukemisen keinoja.Yliopistonopettaja, neuropsykologi Mika Paananen, JYU

Koululainen oman toimintansa ja käyttäytymisensä säätelijänä ja ohjaajana; onnistuuko se aina, täytyykö sen aina onnistua ja mikä voisi olla aikuisten rooli säätelyn taitojen kehittymisessä?

(linkki löytyy myös sivuiltamme https://cibr.jyu.fi/fi)

Minna Mård

projektisuunnittelija