Yliopiston uutiset

Eetu Luoma 1979-2019 Yliopistonlehtori, pidetty opettaja ja muutosjohtaja

Yliopistonlehtori Eetu Luoma kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen Jyväskylässä 10.1.2019. Kuollessaan hän oli vasta 39-vuotias.

Luoma opiskeli Jyväskylän yliopistossa tietojärjestelmätiedettä, valmistui kauppatieteiden maisteriksi ja myöhemmin tohtoriksi vuonna 2013. Hän työskenteli informaatioteknologian tiedekunnassa useissa tehtävissä: tutkimusapulaisena, tutkijana, yliopisto-opettajana, yliopistonlehtorina ja tietojenkäsittelytieteiden laitoksen varajohtajana vastaten Euroopan suurimmasta tietojärjestelmätieteen maisteriohjelmasta. Yliopistotyön ohessa hän toimi myös perustamansa tutkimuslähtöisen yrityksen osakkaana ja toimitusjohtajana.

Tutkijana ja opettajana Luoma paneutui elektronisen liiketoiminnan, ohjelmistoliiketoiminnan ja tietojärjestelmätieteen haasteisiin samalla reippaalla otteella kuin harrastaessaan ralliautoilua. Uudet käänteet ja tilanteet olivat haasteita, joihin Luoma tarttui ripeästi ja eteni määrätietoisesti – oli kyse sitten yritysekosysteemin rakentamisesta, uuden konferenssisarjan käynnistämisestä, perheen muutosta Kiinaan osana tutkimusyhteistyötä, tai yksityiselämän puolella, matkustelusta perheen kanssa ja rintamamiestalon remontoinnista. Asiat laitetaan toteen heti, ei odotella, eikä eletä sitten-kun -elämää. Tehdään täysillä ja hyvin tai ei ollenkaan.

Pedagogisen johtajan roolissa tehokkuus ja luontainen johtajuus saivat kollegoiden arvostusta, hankalatkin ongelmat käsiteltiin selväsanaisesti ja yhteisymmärryksen löydyttyä jatkettiin eteenpäin. Luoma oli erityisen tärkeä myös opiskelijoille. Hän toivotti uudet opiskelijat tervetulleiksi opintoihin syksyn alun palvelumuotoilun intensiivikurssilla, jolla innovoitiin yhdessä ratkaisuja oikeisiin ongelmiin. Siellä hän loi uskoa opiskelijoiden omaan osaamiseen sahaamalla ennakkoluulot kappaleiksi moottorisahalla: "te voitte muuttaa maailman". Monille opiskelijoille Luoma tuli tutuksi myös kandidaatin- ja pro gradu -tutkielmien ohjaajana. Eetu olikin huippuopettaja ja ohjaaja, joka yksin vuoden 2018 aikana ohjasi ennätykselliset 33 kandidaatin- ja pro gradu -tutkielmaa ja sai ainejärjestön palkinnon opetusansioista.

Pidettyään viimeisen luentonsa 9.1. Luoma hakeutui lääkärille pitkittyneen flunssan vuoksi. Seuraavan päivän uutinen hänen poismenostaan järkytti sekä meidät kollegat että opiskelijat syvästi ja jätti meidät sanattomaksi. Viimeisin avaus, yritysten kanssa toteutettava digitalisaation muutosjohtamisen verkkokurssi, jäi muiden toteutettavaksi.

Työyhteisön, pitkäaikaisten ystävien ja läheisten sukulaisten lisäksi häntä jäävät kaipaamaan Eetun Ryhmä Rämäksi nimeämä oma perhe eli vaimo Noora sekä tyttäret Unna ja Elli. Adressien tai kukkien sijaan perhe toivoo mahdolliset muistamiset Unnan ja Ellin harrastuksiin tilille FI38 8000 2513 2660 06 (Noora Luoma).

Jyväskylän yliopisto, informaatioteknologian tiedekunnan dekaanit
Pasi Tyrväinen, Mikko Siponen, Timo Tiihonen