Tutkimusuutiset

Kiih­dy­tin­la­bo­ra­to­rios­sa on nyt maa­ilman te­hok­kain io­ni­läh­de

Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa on kehitetty maailman tehokkain huoneenlämpötilassa toimiva ionilähde. Kyseessä on laitteisto, jonka avulla kiihdytinlaboratorion syklotroni voi tuottaa entistä intensiivisempiä ja suurienergisempiä eri alkuaineiden ionisuihkuja. Sitä hyödynnetään yliopiston perustutkimuksessa ja muun muassa avaruusteollisuuden testitoiminnassa.

HIISI-niminen laitteisto otettiin käyttöön tammikuun lopussa.

 ”Se kehittäminen on vaatinut ionilähteen plasmassa olevien fysikaalisten ilmiöiden syvällistä ymmärtämistä. Innovaatio perustuu ionilähderyhmämme ja teknisen henkilökuntamme huippuosaamiseen”, sanoo Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorion johtaja, professori Paul Greenlees.

 Euroopan Avaruusjärjestö (ESA) tutkii laitteiston avulla esimerkiksi satelliittikomponenttien säteilynkestävyyttä.

 "Avaruuslaitteissa kuten satelliiteissa on entistä useammin käytössä säteilyherkkiä hightech-komponentteja, joten uusi laitteisto on entistä parempi testilaitteisto avaruusteollisuudelle”, arvioi johtaja Véronique Ferlet-Cavrois ESA:sta.

 HIISI-ionilähteen kehitys- ja rakennustyö on tehty Suomen Akatemian (FIRI), Euroopan Avaruusjärjestön ja Jyväskylän yliopiston yhteisrahoituksella.

Jyväskylän yliopisto on mukana rakentamassa vastaavaa laitteistoa kansainvälisille yhteistyökumppaneilleen. Yksi merkittävimmistä on GSI-FAIR projekti Darmstadtissa Saksassa.

 

https://www.jyu.fi/science/en/physics/research/infrastructures/accelerator-laboratory

www.jyu.fi/science/fi

Lisätietoja

Paul Greenlees

Kiihdytinlaboratorion johtaja, professori

paul.greenlees@jyu.fi

+358408054069