11.02.2019
Yliopiston uutiset

Tutkijat ihmisten parissa – Ethnography with a Twist -konferenssi 12.–14.2.2019

”Ethnography with a Twist” -konferenssi kokoaa etnografit eri maista Jyväskylän yliopistoon.

Käsitys tutkijoista norsunluutornissa istuvina etäisinä hahmoina elää vahvasti, vaikka tutkimustyötä on aina tehty myös etnografisin menetelmin, haastattelemalla ihmisiä ja havainnoimalla heidän toimintaansa. Elias Lönnroth kiersi Vienan Karjalassa keräämässä kansanrunoja, ja antropologit matkustivat ’eksoottisiin’ kohteisiin tutkimaan kaukaisia kulttuureja.

Tänä päivänä etnografisen tutkimuksen kohteena ovat usein oman yhteiskunnan ilmiöt ja ongelmat.

Jyväskylässä helmikuun puolivälissä järjestettävä Ethnography with a Twist -konferenssi kokoaa 165 eri alojen etnografisen tutkimuksen tekijää 17 maasta keskustelemaan tutkimusmenetelmän haasteista 2010-luvulla.

Konferenssissa käsitellään tämänhetkisten poliittisten ja sosiaalisten ongelmien sekä kriisien ja ympäristöongelmien tutkimusta jatkuvasti muuttuvassa, globalisoituvassa ja digitalisoituvassa maailmassa. Etnografit ovat viime vuosina jalkautuneet myös kouluihin, parlamentteihin, työpaikoille ja hoivalaitoksiin tutkimaan oppimista ja opetusta, poliittisen päätöksenteon kiemuroita, työelämän muutoksia sekä hoivakodin arkea.

Haastattelun ja havainnoinnin lisäksi tutkimuksissa hyödynnetään taiteellisia sekä digitaalisia lähestymistapoja eli esimerkiksi verkon välityksellä tapahtuvaa yhteydenpitoa.

Konferenssin keynote-luennoitsijat ovat Marie Sandberg Kööpenhaminan yliopistosta ja Tom Boellstorff Californian yliopistosta Irvinesta.

Apulaisprofessori Sandberg on tutkinut vapaaehtoistyötä pakolaisten parissa, ja professori Boellstorff on erikoistunut virtuaalisen todellisuuden tutkimukseen. Konferenssissa nähdäänkin myös elokuva, jossa Boellstorff tutkii vuorovaikutusta virtuaalitodellisuudessa.

Yli kolmenkymmenen työryhmän lisäksi etnografian uusiin ’tvisteihin’ syvennytään kokeellisissa työpajoissa, joissa kävellään, loikoillaan joogamatoilla, kirjoitetaan runoja, tehdään kuvataidetta tai liikutaan tiloissa ja aistitaan niitä.

Konferenssin järjestävät tutkimushankkeet EUROHERIT, Intersecting Mobilities, CroBoArts ja CRISES sekä musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen ja historian ja etnologian laitokset.

Katja Mäkinen
katja.a.p.makinen@jyu.fi