Tutkimusuutiset

Uusi na­no­mo­le­kyy­li­lai­te tun­nis­taa ym­pä­ris­tös­tä saas­tut­ta­vat torjunta-aineet ja lääkkeet

Monet lääkkeet, torjunta-aineet, freonit ja väriaineet muiden muassa ovat ympäristölle haitallisia saastuttajia. Niiden aiheuttamien ympäristöhaittojen tutkiminen on ollut tähän saakka hankalaa, sillä nyt käytössä olevin laittein niitä on vaikea tunnistaa. Tunnistamista vaikeuttaa saastuttavien aineiden kiraalinen molekyylirakenne.

Jyväskylän yliopisto on mukana kehittämässä uutta nanomolekyylitunnistamiseen perustuvaa analyysilaitetta, joka tunnistaa ympäristöstä kiraalisen molekyylirakenteen omaavat haitalliset aineet. Laitetta varten Jyväskylän yliopistossa kehitetään uudenlaisia reseptorimolekyylejä.  

"Laitteesta pyritään kehittämään pieni, kevyt ja kannettava, joka on helppo ottaa mukaan, kun lähdetään tutkimaan esimerkiksi ilman tai veden saastumista", sanoo professori Kari Rissanen, joka johtaa kansainvälisessä tutkimuksessa Jyväskylän yliopiston tutkimusryhmää.  

Uutta analyysilaitetta kehitetään parhaillaan kuuden yliopiston ja kahden yrityksen yhteistyöryhmässä, jossa Jyväskylän yliopisto on mukana.  Ryhmä sai lähes 3 miljoonan euron rahoituksen Horizon2020 FET-OPEN (INITIO)–projektiin tammikuussa. 

Lisätietoja

Kari Rissanen

Professori

kari.t.rissanen@jyu.fi

0505623721