03

Heikki Lyytisen UNESCO-professuurille jatkoa

Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö on solminut Jyväskylän yliopiston kanssa UNESCO oppituoli -sopimuksen vuosiksi 2019-2023 teemalla "Lukutaito kuuluu kaikille". Kehitysneuropsykologian emeritusprofessori Heikki Lyytinen on hoitanut tehtävää UNESCO-professorina jo nelivuotiskauden 2015-2019.

Tytöt tarvitsevat positiivisia kokemuksia palloilusta

Lapsen positiivinen kokemus liikkumisesta tukee luontaista fyysistä aktiivisuutta ja motoristen taitojen kehittymistä. Testien mukaan tytöt olivat poikia parempia liikkumistaidoissa. Pojat puolestaan kokivat itsensä paremmiksi ja saavuttivat korkeammat pisteet palloilutaidoista.

Kadonnut kevät – muumiaiheinen musiikkinäytelmä perheen pienimmille
25.03.2019 klo 10.0011.30

Tervetuloa katsomaan ja kokemaan Kadonnut kevät – muumiaiheinen musiikkiseikkailu -näytöstä ma 25.3. klo 10, Hannikaissaliin, Pitkäkatu 18–22 (JAMK musiikkikampus). Tarinassa hahmot muun muassa tutustuvat talven ihmeisiin, opettelevat laskemaan mäkeä ja etsivät kadonnutta kuningattaren huilua, joka toisi kevään takaisin.

Vuosijuhlassa palkittiin tutkimuksen ja opetuksen sankareita

Jyväskylän yliopisto vietti perinteistä vuosijuhlaa 6.3. jakamalla tunnustuksia tieteen ja opetuksen saralla ansioituneille yliopistolaisille. Palkinnot lahjoitti Jyväskylän yliopistosäätiö. Lisäksi jaettiin Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiön tunnustuspalkinto ja Aino Sallisen nimikkorahaston apuraha. Kulttuuriohjelmasta vastasivat VUO-orkesteri ja bodyperkussioryhmä KOPS.

Kansalliset kalatutkimuspäivät 3.-4.4.2019
03.04.2019 – 11.00 04.04.2019 – 16.00

Jyväskylän yliopiston järjestämät Kansalliset kalatutkimuspäivät kokoavat yhteen kalatutkijat ja kaikki kalatiedosta kiinnostuneet kuulemaan uusia tutkimustuloksia sekä keskustelemaan ajankohtaisista kala-, kalanviljely- sekä kalataloustutkimukseen liittyvistä asioista rapuja unohtamatta.

Kemian gradupalkinnon saanut Janika Viitala kehitti materiaalia säästävää vaahtorainausta

Suomalaisten Kemistien Seura palkitsi Jyväskylän yliopistosta valmistuneen Janika Viitalan vuoden Nuorten tutkijain tunnustuspalkinnolla keskiviikkona Helsingissä. Viitala sai palkinnon pro gradu –tutkimuksestaan, jossa hän kehitti analyysimenetelmiä puunjalostuksessa käytettävään teknologiaan, vaahtorainaukseen. Paperinvalmistuksessa vaahtorainauksella voidaan valmistaa tuotteita materiaalia ja energiaa säästävällä tavalla verrattuna nyt käytössä oleviin valmistustekniikoihin.

You can do IT - Stereotypiat romukoppaan IT-alasta

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta järjestää pe 8.3. tilaisuuden kaikille uravalintaa tai oman osaamisen kehittämistä miettiville. Tarjolla on IT-elämyksiä, päivityksiä stereotypioihin, kurkistuksia IT-alan monipuolisuuteen ja alalta valmistuneiden puheenvuoroja.

Mitä tulisi tietää tekoälystä

Tekoälystä puhuvat kaikki, mutta mitä siitä pitäisi ymmärtää? Uusi tekoälyn yleisteos ”Mitä tulisi tietää tekoälystä?” on tarkoitettu kaikille uudesta tekniikasta kiinnostuneille.

Väitös: Väitös 27.4.2019: Yhdessä oppimisen ihanuus ja kurjuus – tasavertaisuus asettaa haasteita ryhmätyölle (Mäensivu)
27.04.2019 klo 12.0015.00

Yhdessä oppiminen ja ryhmässä toimiminen ovat keskeisiä koulutuksen periaatteita aina perusopetuksesta korkeakoulutasolle. Näiden periaatteiden avulla tavoitellaan oppilaiden ja opiskelijoiden aktiivista toimijuutta sekä pyritään nostamaan heidät oppimisprosessin keskiöön opettajan ja opettamisen sijaan. Toimiva ryhmätyöskentely ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, sillä aiemmin opitut toimintatavat luovat haasteita toiminnalle.

Oletko autenttinen vai vieraantunut työelämässäsi?

Jos työ, elämä tai molemmat ahdistavat, eikä omalta tuntuvaa, mielekästä koulutusta, ammattia tai työtä tahdo löytyä, mikä neuvoksi? Uraohjauksessa on olennaista ihmisen kokonaisvaltainen huomioon ottaminen, korostettiin Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulujen ensimmäisen uraohjauksen erikoistumiskoulutuksen käynnistyessä.

Nanotiedekeskuksen strategiaa hiotaan työpajassa Konnevedellä 23.-24. huhtikuuta
23.04.2019 – 00.00 24.04.2019 – 00.00

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen strategiaa hiotaan työpajassa Konnevedellä 23.-24. 4. 2019. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki Jyväskylän yliopiston jatko-opiskelijat ja työntekijät, joiden työ liittyy nanotieteiden tutkimukseen. Ilmoittautuminen 17.3. 2019 mennessä!

Väitös: 18.4.2019 FM Evgeny Bulatov (Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Epäorgaaninen ja analyyttinen kemia)
18.04.2019 klo 12.0015.00

Koordinaatiokemiassa platina(II)- koordinointiyhdisteiden tutkimus on auttanut uusien lääkkeiden ja funktionaalisten materiaalien kehittämistä. Jyväskylän yliopiston epäorgaanisen ja analyyttisen kemian väitöstutkimuksessaan FM Evgeny Bulatov on kartoittanut, systematisoinut ja laajentanut tietoa platinan(II) koordinaatiokemiasta. Tieto edistää platinan uusien yhdisteiden hyödyntämistä erilaisissa teknisissä sovelluksissa ja lääkkeiden kehittämisessä.

Fitnessurheilu pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä

Fitnessurheilu on saanut paljon ristiriitaista julkisuutta viime vuosina, vaikka lajiin liittyvä tutkimusnäyttö on vähäistä. Jyväskylän yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore tutkimus osoittaa fitnessurheilun ja siihen yhdistetyn merkittävän painonpudotuksen olevan yhteydessä suotuisampaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijäprofiiliin.