22.03.2019
Yliopiston uutiset

Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden ajankohtaisohjelma täyttää aukon vaalikevään tarjonnassa

Journalistiikan opiskelijat tutustuttavat meidät pienpuolueisiin ja niiden vaalityöhön.

Tänä keväänä Arkadianmäeltä havittelee paikkaa useampi pienpuolue kuin kertaakaan 2000-luvulla. Viime eduskuntavaalien jälkeen Suomeen on syntynyt useita uusia puolueita, kuten Seitsemän tähden liike, Suomen Kansa Ensin ja Feministinen puolue.

Pienpuoluepeli on Jyväskylän yliopiston journalistiikan opiskelijoiden ajankohtaisohjelma, jossa tutustutaan pienpuolueiden vaalityöhön sekä pohditaan sitä, voiko marginaalista nousta valtapuolueeksi. Ohjelmassa myös selviää, miksi Keski-Suomeen ei ole syntynyt pienpuolueiden vaaliliittoa.

– Halusimme lähteä tekemään vaaliohjelmaa erilaisesta näkökulmasta. Pienpuolueet tekevät paljon työtä lähes nollabudjetilla ja rakkaudesta politiikkaan. Tämä jää usein huomiotta, ohjelman tuottaja Jari Valtee taustoittaa Pienpuoluepelin syntyä.

– Hyvän journalismin tehtävä on tukea demokratian toteutumista antamalla tasapainoinen ja todenmukainen kuva koko yhteiskunnasta, jotta suomalaiset voivat tehdä äänestyspäätöksensä oikean tiedon pohjalta. Pienpuoluepeli täydentää osaltaan valtajulkisuuden katvealueita, sanoo videojournalismin kurssista vastaava yliopistonopettaja Panu Uotila.

Studiossa pienpuolueita edustavat keskisuomalaiset kansanedustajaehdokkaat Seija El Sayed (Liike Nyt), Arto Lampila (Piraattipuolue) ja Anne Puttonen (Eläinoikeuspuolue). Ohjelmassa nähdään myös Feministisen puolueen Tuuli Kamppila, Suomen kommunistisen puolueen Miguel López ja Liberaalipuolueen Leo Bergman.

Ohjelma julkaistaan Jyväskylän ylioppilaslehti Jylkkärin kanavissa. Päätoimittaja Tuukka Tervonen kertoo, että lehdessä on tänä keväänä panostettu vaalien näkyvyyteen.

– Pienpuolueet ovat kiinnostava ilmiö, jotka eivät saa paljon huomiota perinteisessä mediassa. Jylkkäri halusi tutkia syvällisemmin, mistä näissä mahdollisissa tulevaisuuden suurpuolueissa on kyse, Tervonen sanoo.

Linkki ohjelmaan: https://youtu.be/GzUU7T_aymY

Pienpuoluepelin tuottaja Jari Valtee