29.03.2019
Tutkimusuutiset

Lintujen varhaiskevään muutto on jopa hieman etuajassa, myös talvihorroksesta herännyt siili on nähty liikkeellä Jyväskylässä

Askarruttaako kevään eteneminen? Keski-Suomessa kevään merkkejä seuraavat Jyväskylän yliopiston luonnon asiantuntijat, kysy lisää luonnossa ajankohtaisista asioista.

Ensimmäiset havainnot talvihorroksesta heränneistä siilistä on jo kirjattu Jyväskylässä. Valtaosa siileistä vielä horrostaa, ja talvehtimispesät ovat paksun lumen alla.

”Yksittäisten liikkeelle lähteneiden siilien kohtalon ratkaisee se, löytävätkö ne jäisestä maasta ruokaa. Tyhjin mahoin ne eivät selviä edes pikkupakkasista”, sanoo lehtori Jari Haimi Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Lintujen varhaiskevään muutto on jopa hieman etuajassa, ja Keski-Suomeen on saapunut jo kolmisenkymmentä muuttolintulajia.

”Näkyvimpiä muuttajia ovat olleet laulujoutsenet, joita on jo monilla sulapaikoilla vartomassa pesimäpaikkojensa sulamista. Peippoja on jo saapunut, ja niiden laulua kuuluu jo. Peippo on Keski-Suomen runsain pesimälaji”, sanoo lintuharrastaja, lehtori Harri Högmander matematiikan- ja tilastotieteen laitokselta.

Moni kasvi on purkanut talvilevon, ja lepän norkot valmistautuvat kukintaan.

”Viime heinäkuussa muodostuneet lepän norkot ovat valmiita kukintaan. Kukinta käynnistyy  heti kevään ensimmäisen lämpöjakson aikana”, kertoo lehtori Minna-Maarit Kytöviita bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Keväistä luontoa seuraavat Jyväskylän yliopiston asiantuntijat, kysy lisää luonnossa ajankohtaisista asioista:

Lehtori Jari Haimi, jari.m.haimi@jyu.fi, puh. 040805 3861 (hyönteiset ja muut ötökät)

Tutkijatohtori Marko Haapakoski, marko.j.haapakoski@jyu.fi, puh 0503010756 (nisäkkäät)

Professori Hannu Ylönen, hannu.j.ylonen@jyu.fi, puh. 0505399542 (nisäkkäät, Konneveden tutkimusasema)

Lehtori Minna-Maarit Kytöviita, minna-maarit.kytoviita@jyu.fi , puh. 040805 3899 (kasvit)

Lehtori Timo Marjomäki, timo.j.marjomaki@jyu.fi, puh. 050428 5274 (kalat)

Lehtori Harri Högmander, harri.hogmander@jyu.fi, puh. 0408053459 (linnut)

YouTube: https://youtu.be/J0FCb7ORItk

Lisää tietoa:

Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. 050 581 8351

Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta

https://www.jyu.fi/science/fi/bioenv  (bio- ja ympäristötieteiden laitos)