07.03.2019
Tutkimusuutiset

Mitä tulisi tietää tekoälystä

Tekoälystä puhuvat kaikki, mutta mitä siitä pitäisi ymmärtää? Uusi tekoälyn yleisteos ”Mitä tulisi tietää tekoälystä?” on tarkoitettu kaikille uudesta tekniikasta kiinnostuneille.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan professori Pekka Neittaanmäki ja toivakkalaisen mediayrityksen Siukin Sanomien päätoimittaja Timo Siukonen ovat kirjoittaneet tietokirjan Mitä tulisi tietää tekoälystä. Teos julkistettiin medialle keskiviikkona 6. maaliskuuta Helsingissä. Sen on kustantanut jyväskyläläinen Docendo Oy.

Mitä tulisi tietää tekoälystä on alan ensimmäinen yleisteos, joka antaa lukijalle perustiedot tekoälystä, sen merkityksestä ja syntymisestä ihmiskunnan, luonnontieteiden ja teknologian historiassa sekä uusimmassa kehityksessä.

Kirja on tarkoitettu kaikille uudesta tekniikasta kiinnostuneille, kansankielellä kerrottuna. Siinä etsitään vastauksia kysymyksiin: mitä tekoälystä ymmärretään ja ajatellaan, millaisia tekoälyn kehitysmahdollisuudet ja uhkatekijät ovat, miten tekoäly helpottaa elämää ja millaisiin rakenneuudistuksiin se johtaa työelämässä?

Tekoälyn avulla koneet, laitteet, ohjelmat ja järjestelmät pystyvät toimimaan tehtävän ja tilanteen mukaisesti järkevällä tavalla. Saatavilla olevan tiedon määrä on kasvanut dramaattisesti ja sen etsiminen helpottunut. Tietosanakirjojen, arkistojen ja puhelinluetteloiden selaamisen sijaan tieto oheisaineistoineen löytyy tekoälyyn perustuvien hakukoneiden avulla internetistä.

Erityisesti 2010-luvun jälkipuoliskolla digitalisaation kehitys on ollut huima uusien tietoteknisten innovaatioiden ja järeiden globaalien toimijoiden ansiosta. Tekoälysovelluksia on myynnissä satoja, ja yritysten arvioiden mukaan niiden liiketoimintapotentiaali on tuhansia miljardeja euroja. Johtavissa teollisuusmaissa tekoäly on nousut strategiseksi tutkimusalaksi ja yliopistojen yhteyteen on perustettu tekoälyyn liittyviä tutkimus- ja koulutusohjelmia.

Yhtenä digitalisaation kärkimaana Suomella on erinomaiset mahdollisuudet hyötyä tekoälystä. Yliopistojen ja yritysten välisessä yhteistyössä kehitetään esimerkiksi terveydenhoitoon ja sairauksien diagnosointiin liittyviä sovelluksia kansalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Kirjailijoiden yhteystiedot
Pekka Neittaanmäki, puh. 040 550 7005, pekka.neittaanmaki@jyu.fi