13.03.2019
Muut tapahtumat
Näyttelyt

StarT-festarit - lasten ja nuorten tiede- ja teknologiatapahtuma

Aika:

2.4.2019 9:00 — 15:00

Sijainti: Seminaarinmaki, Jyväskylän yliopiston päärakennus (C) aula
Keski-Suomen kouluissa ja päiväkodeissa on tehty kuluneena lukuvuonna upeita tiede- ja teknologiaprojekteja. LUMA-keskus Keski-Suomi kutsuu 100 lasta ja nuorta esittelemään töitään ja osallistumaan tiedetyöpajoihin Jyväskylän yliopiston päärakennukselle! Tiedeprojekteihin voi vapaasti tutustua päivän aikana, erityisesti klo 10.00-11.30 ja 12.30-14.00 välisinä aikoina C-rakennuksen aulassa.

StarT-toiminta on valtakunnallinen tieteiden ja teknologian projektioppimiseen kannustava toimintamalli. Koulut voivat kuvailla toteuttamiaan projekteja ja hakea niillä oman alueensa StarT-festareille. Kouluille on myös tukea vapaaehtoisilta LUMA-toimintaan lähteneiltä StarT-lähettiläiltä, jotka kiertävät luokissa auttamassa niin asiantuntijaroolissa kuin opettajan apukäsinä - projektin toteutuksessa voi olla mukana myös muita yhteistyökumppaneita.

Tänä vuonna festareille on kutsuttu 25 projektia ja n. 100 lasta ja nuorta useista maakunnista, Äänekoskea, Joutsaa, Muuramea ja Pihtipudasta myöten. Osallistujia oli aina varhaiskasvatuksesta lukioon.

Tapahtumapäivänä lapset ja nuoret esittelevät projektejaan yliopistolaisista sekä lähiseudun yrityksistä kootulle tuomaristolle ja osallistuvat Teknologiakasvatuksen sekä Kemian opettajankoulutuksen opiskelijoiden järjestämiin työpajoihin. Päivä huipentuu palkintojenjakoon. Palkitsemme iltapäivällä klo 14-15 Päärakennuksen juhlasalissa C1 Keski-Suomen parhaat projektit lasten ja nuorten sarjoissa sekä useita muulla tavoin erottuneita projekteja. Koko päivän ajan C-rakennuksessa voi vierailla tutustumassa StarT-toimintaan, projektioppimiseen sekä lasten toteuttamiin tiedeprojekteihin!

Valtakunnallisesti vaikuttavimmat projektit valitaan maanlaajuisessa videoäänestyksessä. Nämä työt sekä kansainvälisten osallistujien parhaimmisto palkitaan vuoden 2019 LUMA-päivillä Jyväskylässä, 6.6. StarT-gaalassa. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja myös maksuttomien LUMA-päivien ilmoittautuminen on auki.

Toiminnan on mahdollistanut yhteistyökumppaniemme tuki: tapahtuman järjestelyjä ovat tukeneet Jyväskylän yliopisto (Kasvatustieteen ja psykologian tiedekunta, Avoimen tiedon keskus / Luontomuseo sekä Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta), Keski-Suomen eläinklinikka ry, Fat Tail Productions, Metsä Fibre, ikkuna- ja ovivalmistajat Tiivi ja Pihla, Keski-Suomen Kemistiseura, Mustankorkea, Lasten ja Nuorten yliopisto, Suomen Luokanopettajat ry, LähiTapiola Keski-Suomi sekä Harvia!

Katso lisätietoja ja päivän ohjelmarunko Keski-Suomen LUMA-keskuksen sivuilta: https://www.jyu.fi/science/fi/luma/hankkeet/start/keski-suomen-start-aluefestarit

Anna-Leena Kähkönen

yliopistonopettaja, LUMA-koordinaattori