12.03.2019
Yliopiston uutiset

Tekoälykirjalahjoitus Keski-Suomen kirjastoille

Professori Pekka Neittaanmäki on lahjoittanut 24 kpl uutta tekoälykirjaa Keski-Suomen kaikkien paikkakuntien kirjastoille.

- Toivon, että lahjoitetut kirjat löytävät sekä suurempien että pienempien paikkakuntien kirjastojen kautta lukijoita, jotka muuten eivät pääsisi tutustumaan tekoälyyn, Neittaanmäki toivoo.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan professori Pekka Neittaanmäki ja toivakkalaisen mediayrityksen Siukin Sanomien päätoimittaja Timo Siukonen ovat kirjoittaneet tietokirjan Mitä tulisi tietää tekoälystä. Sen on kustantanut jyväskyläläinen Docendo Oy.

Mitä tulisi tietää tekoälystä on alan ensimmäinen yleisteos, joka antaa lukijalle perustiedot tekoälystä, sen merkityksestä ja syntymisestä ihmiskunnan, luonnontieteiden ja teknologian historiassa sekä uusimmassa kehityksessä.

Kirja on tarkoitettu kaikille uudesta tekniikasta kiinnostuneille, kansankielellä kerrottuna. Siinä etsitään vastauksia kysymyksiin: mitä tekoälystä ymmärretään ja ajatellaan, millaisia tekoälyn kehitysmahdollisuudet ja uhkatekijät ovat, miten tekoäly helpottaa elämää ja millaisiin rakenneuudistuksiin se johtaa työelämässä?

- Arvostan kirjastojen toimintaa ja haluan tukea niitä kirjalahjoituksilla. Olen saanut urani kannalta tärkeitä virikkeitä nimenomaan kirjastoista. Oman kotikyläni Saarijärven Koskenkylän koulukirjastosta luin E. T. Bellin kirjan Matematiikan miehiä ja kirja teki minuun suuren vaikutuksen. Taisi olla koulukirjaston ainoa matematiikkaa käsittelevä kirja, Neittaanmäki kuvailee.

- Kirja vaikutti omalta osaltaan uravalintaani lähteä lukemaan matematiikkaa. Olen urani aikana ollut aktiivinen kirjastopalveluiden käyttäjä ja olenkin kiitollinen, että kirjastopalvelut mahdollistavat itsenäisen tiedonkeruun ja tutkimuksen myös kasvukeskusten ulkopuolella, Neittaanmäki kiittelee.

Pekka Neittaanmäki
Professori, tietotekniikka