22.03.2019
Hakijauutiset
Koulutusuutiset

Uusi reitti varhaiskasvatuksen opettajaksi!

Kun työelämässä jo oleva haluaa kouluttautua uuteen ammattiin, muttei kykene opiskelemaan täysipäiväisesti kolmea vuotta, varhaiskasvatuksen VISIO-opinnot tuovat ratkaisun. Samoin jos opiskelupaikka ei heti avaudu, voi opiskella avoimessa yliopistossa varhaiskasvatuksen opintoja ja hakea VISIO-opintoihin kevään yhteishaussa 20.3.–3.4.2019.

Visio-ryhmässä opiskelijat opiskelevat tiiviisti oman ryhmänsä kanssa. Opinnot ovat osittain samoja muiden opiskelijoiden kanssa ja osassa opinnoista on oma toteutus huomioiden ryhmän tarpeet ja opintojen aikataulutus. Ryhmässä on mukana opiskelijoita, joilla on pitkä kokemus varhaiskasvatuksen kentällä toimimisesta, samoin kuin nuorempia opiskelijoita. Ryhmän moninaisuus on rikkaus, joka antaa opintoihin uusia näkökulmia kaikille.

Visio-ryhmään haettaessa tulee olla suoritettuna aiempia opintoja. Opinnot voivat olla suoritettu avoimen yliopiston kautta tai yliopistollisina opintoina. Ensimmäisen kerran varhaiskasvatuksen koulutukseen valittiin uuden väylän kautta opiskelijoita keväällä 2017. He aloittivat opinnot syyskuussa 2017 ja suurin osa heistä valmistui joulukuussa 2018 kasvatustieteen kandidaateiksi, varhaiskasvatuksen opettajiksi.

Koulutusväylän on tarkoitus mahdollistaa uuteen ammattiin kouluttautumien melko nopeassa aikataulussa. Pääosin koulutus on tarkoitettu jo työelämässä olleille, jotka haluavat kouluttautua uuteen ammattiin, mutteivat pysty opiskelemaan päätoimisesti kolmea vuotta.

Miten päädyit opiskelemaan varhaiskasvatuksen VISIO-ohjelmaan? – Vastavalmistuneet vastaavat

– Olin jo vuosina 2005–2006 päiväkotiharjoittelijana jyväskyläläisessä päiväkodissa, mutta päädyin silti opiskelemaan terveystieteitä ja valmistuin terveystieteiden maisteriksi 2013. Lasteni syntymän jälkeen innostuin uudelleen varhaiskasvatusalasta ja suoritin opintoja avoimessa yliopistossa. Tämän jälkeen hainkin sitten varhaiskasvatuksen opiskelijaksi yliopistolle, kertoo joulukuussa 2018 varhaiskasvatuksen kandidaatiksi valmistunut Tiina Riihinen.

Opinnot koulutuksessa kestävät 1,5 vuotta normaalin 3 vuoden sijaan. Läsnäoloa Jyväskylässä opiskelijoilta vaaditaan opintojen aikana noin 3 päivänä viikossa, jonka lisäksi opiskelijan tekee harjoitteluja päiväkodissa. Harjoittelujen aikana opintoja on 5 päivänä viikossa. Lisäksi vapaavalintaiset opinnot sekä viestintä- ja kieliopinnot voivat lisätä opiskelupäiviä.

– 1,5 vuotta tuli käytettyä tehokkaasti, koska opiskelu oli tiivistä, kiteyttää tutkintonsa suorittanut Henna Huhdanpää.

Tutkintoon johtavat opinnot ovat olleet sekä Riihisen että Huhdanpään mukaan toimiva kokonaisuus teoriatietoa ja käytännön taitoja. Työtä riittää, mutta ohjelman opiskelijoiden mukaan puolentoista vuoden mittaiset opinnot antavat valmiudet työhön tiiviissä paketissa.VISIO-jengi-pieni.jpg

Molemmat valmistuneet ovat saaneet jo oman alan työtä, jossa he aloittivat vuodenvaihteen jälkeen.

Mitä ovat visio-opinnot:

  • Aluksi opintoja esim. kotipaikkakunnalla
  • Tiivis opiskeluaika (1,5 v.) Jyväskylässä
  • Opiskelua visio-ryhmän kanssa
  • Monipuolisia varhaiskasvatuksen opintoja

Hae opintoihin Avoimen väylän kautta Opintopolussa!