Yliopiston uutiset
Hakijauutiset

Yhteishaku alkaa: JYU:ssa tarjolla kiinnostavia uusia maisteriohjelmia

Korkeakoulujen yhteishaku käynnistyy 20.3. Jyväskylän yliopistossa on tarjolla noin 2300 aloituspaikkaa 100 hakukohteessa kuudessa tiedekunnassa ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa.

Aloituspaikkojen määrä on kasvanut jonkin verran viime vuodesta, sillä tarjolla on paikkoja uusissa ohjelmissa sekä lisää paikkoja avoimen väylän kautta.

Yhteishaussa haussa ovat haettavana kolme vuotta kestävät kandidaatin tutkintoon johtavat koulutukset, viisi vuotta kestävät kandidaatin ja maisterin tutkintoihin johtavat koulutukset sekä kaksivuotiset maisterin tutkintoon johtavat koulutukset.

Uusina tarjolla ovat mm. Turvallisuus ja strateginen analyysi -maisteriohjelma informaatioteknologian tiedekunnassa sekä matematiikan aineenopettajan maisteriohjelma. Humanistis-yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa on haussa sekä kandidaatti- ja maisteriohjelmana että maisteriohjelmana uusi Kulttuurit ja yhteisöt muuttuvassa maailmassa sekä kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan pedagogiikan kandidaatti- ja maisteriohjelma.

- Suurta hakijajoukkoa koskettava uudistus on Jyväskylän yliopiston psykologian koulutuksen liittyminen valtakunnalliseen valintakoeyhteistyöhön, jonka myötä soveltuvuuskoe poistuu psykologiasta myös meillä, koulutuspalvelujohtaja Mari Ikonen kertoo.

Korkeakoulujen valtakunnallisena tavoitteena on nopeuttaa toisen asteen opiskelijoiden jatko-opintoihin siirtymistä valitsemalla opiskelijoita todistusvalinnalla ja lyhentämällä pitkäkestoista valmistautumista valintakokeisiin.

-  Valtaosassa hakukohteistamme ei ole valintakokeisiin ennakkomateriaalia hakijoille. Niissä hakukohteissa, joissa etukäteisaineistoa on, se julkaistaan noin kuukausi ennen valintakoetta eli missään hakukohteessamme ei edellytetä hakijalta pitkäkestoista valmistautumista. Näin kaikilla hakijoilla on tasavertaiset mahdollisuudet valmistautua kokeisiin, Ikonen kertoo.

Kaikki hakukohteiden valintakoeaineistot ovat ilmaisia ja ne julkaistaan verkossa. Osassa hakukohteista valintakoe perustuu kokeessa jaettavaan aineistoon.

Yliopiston monipuoliseen koulutustarjontaan voi tutustua hakijoille suunnatuilla verkkosivuilla: www.jyu.fi/hae. Hakeminen koulutuksiin tapahtuu opintopolku.fi-palvelussa. Hakija voi hakea enintään kuuteen hakukohteeseen. Hakuaika päättyy 3.4. klo 15.00. Valinnan tulokset julkaistaan 28.6.2019.

Koulutuspalvelujohtaja Mari Ikonen, puh.  040 805 4678, mari.a.ikonen@jyu.fi
Suunnittelija Maria Kotiranta, puh. 040 805 4926, maria.j.kotiranta@jyu.fi