03.04.2019
Yliopiston uutiset

Jyväskylän yliopisto mukana yliopistojen vastuullisuusarvioinnissa

Jyväskylän yliopisto sijoittui juuri julkaistussa yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, kestävyyttä ja vastuullisuutta mittaavassa arvioinnissa sijalle 301+. Kaikkiaan arviointiin osallistui yli 450 yliopistoa 76 maasta. Suomesta mukana oli viisi yliopistoa.

Times Higher Education julkaisi nyt ensimmäistä kertaa vaikuttavuusarvioinnin (Impact Ranking), joka perustuu yliopistojen arviointiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisen ja toteuttamisen näkökulmasta.

Yleissijoituksen lisäksi yliopistoille laskettiin sijoitukset eri tavoitteista muodostuvissa 11 kategoriassa, joista Jyväskylän yliopisto osallistui tällä pilottikierroksella neljään. Yliopisto sijoittui sukupuolten tasa-arvon kategoriassa sijalle 101-200, kestävä tulevaisuus, innovaatiot ja infrastruktuurit sijalle 101-200, terveyden ja hyvinvoinnin alueella sijalle 301+ sekä kumppanuus ja yhteistyö -kategoriassa sijalle 301+.

- Uuden strategiamme mukaisesti painotamme koulutuksessa vastuunkantoa omasta ja muiden hyvinvoinnista, mikä sisältää myös globaalin ja eettisen vastuullisuuden ulottuvuudet. Haluamme, että yliopistostamme valmistuu rohkeita akateemisia asiantuntijoita, jotka kehittävät maailmaa vastuullisesti, vararehtori Marja-Leena Laakso toteaa.

- THE:n Impact Ranking tarjoaa uudenlaisen tavan tarkastella yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, kestävyyttä ja vastuullisuutta. Vaikka kaikki YK:n kestävän kehityksen tavoitteet eivät linkitykään suoraan yliopistojen toimintaan, on yliopistoilla tärkeä yhteiskunnallinen rooli tavoitteiden saavuttamisessa niin paikallisesti ja globaalistikin, Laakso jatkaa.

Rankingin metodologia perustuu YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitteesta 11:sta, jotka on purettu erilaisiin yliopiston vaikuttavuutta, kestävyyttä ja vastuullisuutta mittaaviin määrällisiin ja laadullisiin indikaattoreihin. Tiedot arviointia varten kerätään suoraan yliopistoista, Elsevierin julkaisutietokannasta sekä THE:n kansainvälisen mainekyselyn tuloksista.

Kehittämispäällikkö Anna Grönlund, puh. 050 313 0401, anna.m.gronlund@jyu.fi