05.04.2019
Tutkimusuutiset

Lasten ja nuorten tiede- ja teknologiaprojektit palkittiin StarT-festareilla

Keski-Suomen LUMA-keskuksen järjestämä lasten ja nuorten tiede- ja teknologiatapahtuma StarT-festivaalit järjestettiin Jyväskylän yliopistossa tiistaina 2.4. Keski-Suomen kouluissa ja päiväkodeissa on tehty kuluneena lukuvuonna upeita tiede- ja teknologiaprojekteja, joita projektiryhmät esittelivät päivän aikana. Tänä vuonna festareille oli kutsuttu 25 projektia ja n. 100 lasta ja nuorta useista maakunnista, Äänekoskea, Joutsaa, Muuramea ja Pihtipudasta myöten. Osallistujia oli aina varhaiskasvatuksesta lukioon.

Lapset ja nuoret esittelivät projektejaan yliopistolaisista sekä lähiseudun yrityksistä kootulle tuomaristolle. Projekteja arvioitiin muun muassa aiheen ja kokonaisuuden sekä projektin esittelyn perusteella. Palkintojenjakotilaisuudessa kilpailijoille myönnettiin yhteensä 15 stipendiä tai muuta palkintoa.

Keski-Suomen parhaiksi projekteiksi valittiin Normaalikoulun Eläimet ympäristössämme -projekti lasten sarjassa, sekä Äänekosken lukion Meren laulu -musikaali nuorten sarjassa. Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta ja kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta myönsivät molemmille voittajaprojekteille 200 € stipendin. Keski-Suomen paras Tämä toimii –projektipalkinto myönnettiin Normaalikoulun Suklaa-kissa projektille. LUMA K-S:n myöntämä stipendi oli myös arvoltaan 200 €.

Tilastokeskus myönsi 500 € stipendin tilastollisia menetelmiä ja aineistoja hyödyntäneelle nuorten projektitiimille ja tiimin vetäjälle. Stipendi myönnettiin Putaanvirran koulun oppilaille Kohotuskokeilu -projektista. Projektiryhmä tarkasteli erilaisten kohotusaineiden vaikutuksia pikkuleipien leivonnassa.

StarT-projektit kilpailevat myös kansallisella tasolla. StarT-yleisöäänestys on käynnissä YouTubessa 7.4. saakka. Mukana on muutamia upeita projekteja myös Keski-Suomesta.

Keski-Suomen StarT-festivaalia olivat tukemassa tänä vuonna Jyväskylän yliopiston lisäksi Keski-Suomen eläinklinikka ry, Fat Tail Productions, Metsä Fibre, ikkuna- ja ovivalmistajat Tiivi ja Pihla, Keski-Suomen Kemistiseura, Saarijärven Kivikauden kylä, Mustankorkea, Lasten ja Nuorten yliopisto, Suomen Luokanopettajat ry, LähiTapiola Keski-Suomi sekä Harvia.

Lisätietoja LUMA Keski-Suomen sivuilla: http://r.jyu.fi/z5n