06.04.2019
Yliopiston uutiset

Liikuntatieteelliselle tiedekunnalle Vuoden LiiKe 2018 -palkinto

Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe palkitsi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan Vuoden LiiKe 2018 -palkinnolla 6.4.2019 eli Kansainvälisen Liikunnan, Rauhan ja Kehityksen päivänä.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta on osallistunut pitkäaikaisesti liikunnan koulutuksen kehittämiseen erityisesti Mtwaran läänin peruskouluissa sekä Dar es Salaamin yliopiston liikunnan yksikössä (PESS) Tansaniassa. PESS:n kanssa jyväskyläläiset työstivät mm. uutta liikunnan maisteriohjelmaa Tansaniaan.

Useat Jyväskylän yliopiston luennoitsijat ovat vierailleet Tansaniassa ja tuoneet mukanaan uutta liikuntaa, leikkejä ja kulttuuria Suomeen. Joulukuussa 2018 yhteensä 20 opiskelijaa ja yksi opettaja vierailivat Kijichin yläkoulussa opiskelemassa ja opettamassa liikuntaa sekä Dar es Salaamin yliopistolla tutustumassa liikunnan kandidaattiohjelmaan yhteistyössä LiiKen ja Dar es Salaamin yliopiston liikunnan yksikön kanssa. (Juttu vierailusta JYUnity-lehdessä.)

Tiedekunta on tehnyt pitkään yhteistyötä kehitysmaiden yliopistojen kanssa sekä auttanut mittavasti jatkokoulutuksissa sekä tukenut ulkomaisten opiskelijoiden suorittamia jatko-opintoja ja tutkimuksia sekä artikkelien julkaisua.

- Liikuntatieteellinen tiedekunta on luonut uutta uskoa liikunnan opetukseen Tansaniassa ja saanut paikallisen opetusministeriön uskomaan, että liikunnan opetusta kannatta tukea. Alakouluissa tämä on onnistunutkin, mutta yläkouolujen liikunnan opetuksen kehittämiseen tarvitaan vielä lisää paukkuja, sanoo LiiKe ry:n toiminnanjohtaja Ari Koivu.

Liikuntatieteellinen tiedekunta on kerännyt ja toimittanut runsaasti välinelahjoituksia erityisesti Tansaniaan, osallistunut varainkeruuseen ja tukenut suomalaisia opiskelijoita mm. matkakustannuksissa heidän osallistuessaan vapaaehtoistoimintaan.

- Runsaan viiden vuoden aikana olemme olleet rakentamassa Dar Es Salaamin liikunnan yksikkönsä kanssa heidän kandi- ja maisteriohjelmaansa sekä teoriassa että käytännössä. Useat tiedekuntamme opettajat ovat vierailleet Darissa kahden viikon opetusmatkalla. Yhteistyö on antanut ymmärrystä moniin koulutuksellisiin haasteisiin, joita kollegamme Afrikassa kohtaavat, ja samalla kiitollisuutta siitä, missä olosuhteissa itse saamme työtämme tehdä, toteaa professori Pauli Rintala, joka oli aloittamassa tätä kehitysyhteistyötä Liike ry:n kanssa vuonna 2013.

- Vastavuoroisuus ja molemminpuolinen oppiminen ovat olleet antoisia yhteistyössä. Monet mieleenpainuvat kokemukset liittyvät paikallisten ihmisten kohtaamisiin. Hienoa, että myös liikuntapedagogiikan opiskelijat ovat päässeet vierailemaan Tansaniassa ja tutustumaan siellä yliopiston lisäksi kouluun ja sen toimintaan. Tansaniassa opiskelijat alkoivat nähdä uudenlaisten silmälasien läpi, miten tärkeä merkitys paikallisella kulttuurilla on liikuntakasvatukseen. Matkat ovat olleet vahva kokemus ja sysäys edelleen jatkuville keskusteluille, kertoo useita kertoja Tansaniassa opetusvierailulla ollut yliopistonlehtori Mariana Siljamäki.