02.04.2019
Yliopiston uutiset
Opiskelu-uutiset

Yliopiston pääkirjasto siirtyy Mattilanniemeen ja Ylistönrinteelle kirjastorakennuksen peruskorjauksen ajaksi

Yliopiston pääkirjaston palvelut muuttavat kirjastorakennuksen peruskorjauksen ajaksi Mattilanniemeen ja Ylistönrinteelle. Kirjasto palvelee asiakkaitaan 8.4. alkaen MaA:n ja Ylistönrinteen kampuskirjastoissa. Pääkirjasto sulkee ovensa asiakkailta 17.4. ja avautuu jälleen syksyllä 2021.

Mattilanniemen kampuskirjastoon (Ahlmaninkatu 2, rakennus MaA) siirtyvät painetut kurssikirjat ja lehdet. Myös lukusalikäyttöön tilatun aineiston säilytyspaikat ovat Mattilanniemen kirjastossa.

Ylistönrinteellä sijaitsevaan kampuskirjastoon (Survontie 9, Ylistönrinne, rakennus YK) sijoitetaan pääosin muu yleinen tutkimuskirjallisuus.

Työskentelytiloja on molemmissa kampuskirjastoissa sekä yliopiston päärakennuksessa sijaitsevassa Aallon lukusalissa (Seminaarinkatu 15, yliopiston päärakennus C).

Kirjaston kokoelmien painettuja kirjoja ja lehtiä siirtyy uusiin tiloihin kaiken kaikkiaan noin 25 kilometriä. Merkittävä osa aineistosta siirtyy pysyvästi Vaajakosken Kanavuoressa sijaitsevaan kokoelmakeskukseen, josta ne ovat jatkossakin asiakkaiden tilattavissa.

Peruskorjaus muuttaa kirjaston oppimiskeskukseksi

Vuonna 1974 valmistuneen Jyväskylän yliopiston pääkirjaston on suunnitellut arkkitehti Arto Sipinen. Peruskorjaus suunnitellaan Sipisen konstruktivistista arkkitehtuuria kunnioittaen, vaikka pintarakenteet ja tekniikka uusitaan. Peruskorjauksessa kirjastorakennuksesta luodaan yliopiston portti, kohtauspaikka ja monipuolinen oppimiskeskus niin yliopistolaisille kuin muillekin kaupunkilaisille.

Muuntojoustavia opetus- ja ryhmätyötiloja tulee tarjolle nykyistä enemmän. Pääaulaan tehtävät valoaukot yhdistyvät avoportailla pohjakerroksiin, jotka otetaan asiakkaiden käyttöön. Keskeinen uudistus on sisääntuloaulaan tuleva tila tiedetapahtumille, yleisötilaisuuksille ja näyttelyille.

Peruskorjaus vaikuttaa myös Seminaarinmäen kampuksen puustoon. Alueen puutarhahistoriallinen ja maisemallinen arvo huomioidaan peruskorjauksessa. Peruskorjauksen jälkeen kirjastorakennuksen ympäristöön istutetaan myös uusia puita.

Peruskorjauksen pääsuunnittelijana toimii Ari Sipinen. Yliopiston rakennukset omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, joka vastaa myös niiden peruskorjauksista.

Yliopiston kirjastossa käy vuosittain yli puoli miljoonaa asiakasta.

Johtaja Ari Muhonen
ari.muhonen@jyu.fi