Uutiset Bioenv

Biologeille kaksi uutta akatemiahanketta

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella aloittaa syyskuussa kaksi uutta ekologiaan ja evoluutioon liittyvää akatemiahanketta. Suomen Akatemian biotieteiden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta on myöntänyt yhteensä noin miljoonan euron rahoituksen akatemiatutkija Anna Kupariselle ja akatemiatutkija Lotta-Riina Sundbergille.

Uutta tietoa lihasrappeumasairauksien ymmärtämiseksi

Jyväskylän yliopiston ja Cambridgen yliopiston tutkijat ovat selvittäneet yksityiskohtia lihasten kiinnittymiskohtien rakenteesta sekä niiden toiminnasta. Tutkimuksesta saatiin uutta tietoa lihasrappeumasairauksien ymmärtämiseksi sekä liikunnan aiheuttamien lihasmuutosten ymmärtämiseksi.

Kalaistutukset muuttavat koko ekosysteemiä

Poikasistutukset ovat etenkin sisävesissä suosittu keino lisätä kalastussaaliita tai vahvistaa heikentyneitä kalakantoja. Yhden lajin poikasten lisääminen voi kuitenkin vaikuttaa toisiin kalalajeihin ja koko vesiekosysteemiin odottamattomilla tavoilla.

ECCB2018 -konferenssi vie kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa

Luonnonsuojelubiologiaan keskittyvässä 5th European Congress of Conservation Biology (ECCB2018) konferenssissa tartutaan tosissaan toimeen ympäristöongelmien ratkaisuun, kansalaisten ja päättäjien tietoisuuden kasvattamiseen siitä, miten elämämme on täysin riippuvaista muiden lajien tuottamista ekosysteemipalveluista. Lisäksi tarjoillaan vinkkejä ympäristötalkoisiin osallistumisesta.

Alkueläimet parantavat bakteerien antibioottivastustuskykyä

Tuore tutkimus osoittaa bakteerien säilyttävän vastustuskykynsä bakteeriyhteisössä paremmin, kun yhteisössä on bakteereita elannokseen syöviä alkueläimiä. Aiemmin alkueläinten vaikutusta vastustuskykyyn ei ole juurikaan tutkittu, sillä niitä käytetään harvoin laboratoriokokeissa.

Näkyvyyttä nanolle, 9.–10.10.2018

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskus järjestää vuosittain kansainvälisen Nanoscience Days konferenssin Jyväskylässä välittääkseen uusinta tietoa nanotieteen ja nanoteknologian viimeisimmistä saavutuksista maailmalle. Nanotiedepäivät järjestetään 9.–10.10.2018 Jyväskylässä.

Jyväskylän kansainvälisessä kesäkoulussa investoidaan tulevaisuuteen

Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu houkuttelee elokuussa monisatapäisen joukon luonnontieteiden ja informaatioteknologian opiskelijoita ympäri maailmaa opiskelemaan Suomeen. Opiskelun ohella syntyy arvokkaita kansainvälisiä suhteita. Kesäkoulu järjestetään 6.–17.8.2018 Jyväskylässä.

Kemikaalien ympäristövaikutuksissa tarkasteltava suurempia kokonaisuuksia

Tutkijat ovat tunnistaneet 22 keskeistä tutkimuskysymystä kemikaalien ympäristövaikutuksiin liittyvistä riskeistä Euroopassa. Tuoreen julkaisun keskeinen viesti on se, että kemikaalien haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön on tarkasteltava yhdessä muiden stressitekijöiden kanssa.

Maailma perhosen silmin

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen professori Johanna Mappeksen tutkimusryhmä on ollut mukana kansainvälisessä yhteistyöprojektissa selvittämässä, kuinka Täpläsiilikäs perhoset näkevät maailman. Tutkijat havaitsivat perhosten näkevän oman lajin yksilöt eri värisinä auttaen niitä parinvalinnassa.

Kesäkuussa pohditaan planeettamme hyvinvointia: suurkonferenssi Jyväskylässä

Kansainvälinen luonnonsuojelubiologian alan suurkokous 5th European Congress of Conservation Biology (ECCB2018) järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa 12.–15.6.2018. Kansainvälisesti arvostettu konferenssi järjestetään kolmen vuoden välein ja se on Jyväskylässä suurin vuosiin. Tapahtumaan osallistuu noin 800 luonnonsuojelun tutkijaa ja käytännön toimijaa ympäri maailmaa.

Jyväskylässä edistetään metsien käytön kestävyyttä

Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen 5th European Congress of Conservation Biology (ECCB2018) etsii heti avauspäivänä 12.6.2018 ratkaisuja akuuttiin ongelmaan: kuinka metsien käyttö vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja metsien monimuotoisuuteen?